Erste grupa: 50 milijuna eura za društveno poduzetništvo u regiji

Erste grupa omogućit će financiranje inovativnih, socijalno orijentiranih organizacija, aktivnih u sektorima obrazovanja, zdravlja i socijalnih usluga ili za zapošljavanje invalida, marginaliziranih i ranjivih skupina

54
program društvenog bankarstva

Europski investicijski fond (EIF) potpisao je sa svih sedam banaka članica Erste grupe Sporazum o jamstvu za društveno poduzetništvo vrijedan 50 milijuna eura, kojim će se financirati društveni poduzetnici u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji, priopćeno je iz Erste grupe.

Erste grupa omogućit će financiranje inovativnih, društveno orijentiranih organizacija, aktivnih u sektorima obrazovanja, zdravlja i socijalnih usluga ili za zapošljavanje invalida, marginaliziranih i ranjivih skupina.

Sporazum je potpisan u sklopu EU programa za zapošljavanje i društvene inovacije (EaSI).

Manji zahtjevi za koleterale i niže kamatne stope

Tako će, navodi se u priopćenju, svih sedam članica Erste grupe odobravati socijalnim poduzetnicima i neprofitnim organizacijama zajmove po sniženim kamatnim stopama i uz manje zahtjeve vezane uz kolateral.

U idućih pet godina povoljne zajmove moglo bi iskoristiti više od 500 socijalnih poduzetnika.

‘Vjerujemo da je za daljnji prosperitet regije središnje i istočne Europe ključno postići inkluzivni rast i održivi razvoj. Društvena poduzeća podupiru rješavanje nekih pitanja koja najviše pritišću naše društvo, transformiraju živote i ostvaruju pozitivnu promjenu. Naša uloga je da podmirimo njihove financijske potrebe kako bi narasla i imala veći utjecaj u budućnosti”, izjavio je prilikom potpisivanja sporazuma izvršni direktor Erste grupe Andreas Treichl.