Europski startupovi već sada privukli više rizičnog kapitala nego lani

Europski startupovi prikupili su u (nepunih) šest mjeseci ove godine nevjerojatnih 43,8 milijardi eura, čime je s lakoćom premašeno rekordnih 38,5 milijardi eura prikupljenih u cijeloj prošloj godini

26
Europski startupovi
[Photo by Ivan Samkov from Pexels]

Europski tehnološki sektor u dosadašnjem dijelu godine privukao je više rizičnog kapitala nego tijekom cijele prošle godine, pokazuju podaci koje je Dealroom podijelio sa CNBC-om.

Europski startupovi prikupili su u (nepunih) šest mjeseci ove godine nevjerojatnih 43,8 milijardi eura (60,9 milijardi američkih dolara), čime je s lakoćom premašeno rekordnih 38,5 milijardi eura prikupljenih u 2020. godini.

Pri tome treba naglasiti da je broj do sada ugovorenih ulaganja gotovo upola manji nego lani: u 2021. dogovoreno je oko 2700 rundi financiranja naprema 5200 u prošloj godini, navodi Dealroom.

Švedski fintech Klarna prikupio je ove godine u dvije runde financiranja već više od 1,6 milijardi dolara, njemačka aplikacija za trgovanje dionicama Trade Republic prikupila je u svibnju 900 milijuna dolara, dok je britanski pružatelj platnih usluga Checkout.com u siječnju prikupio 450 milijuna dolara.

Navedeni podaci ukazuju da europske tehnološke tvrtke danas privlače daleko veće svote novca po investiciji nego prethodnih godina, prkoseći neizvjesnom pandemijskom gospodarskom okruženju koje je dalo veliki poticaj razvoju internetskih usluga.

Ulaganja rizičnog kapitala u europske startupove (u mlrd eura)

Guillaume Pousaz, izvršni direktor tvrtke Checkout.com, podsjeća kako su krizna vremena često plodna kada je riječ o osnivanju novih poduzeća, potkrepljujući to primjerom fintech tvrtkama koje su izniknule iz globalne financijske krize 2008. godine.

Kad ostanu bez posla, ljudi zapravo provedu puno vremena kod kuće ili moraju preispitati svoj život”, rekao je Pousaz za CNBC-ov Squawk Box Europe tijekom konferencije Viva Technology u Parizu. “Kada dolazi do velikih promjena u društvu, često se pojavi niz novih startupova. To je vrlo uzbudljivo razdoblje.”

Kako stvoriti europske tehnloške divove

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je rekao da želi u Europi do 2030. vidjeti stvaranje najmanje 10 tehnoloških tvrtki čija pojedinačna vrijednost premašuje 100 milijardi eura. Iako je Europa sada dom mnogih jednoroga – novoosnovanih poduzeća čija vrijednost premašuje milijardu dolara – no tel treba stvoriti tvrtku koja će se moći nositi s američkim i kineskim tehnološkim divovima.

Scale-Up Europe, skupina koja između ostalih okuplja osnivače UiPatha i Wisea, predložila je 21 preporuku koje bi trebale pridonijeti izgradnji “sljedeće generacije tehnoloških giganata”. Među prijedlozima su porezne olakšice za poduzeća koja ulažu u startupove i regulatorne promjene koje se prilagođavaju tehnološkim inovacijama.

Sebastian Siemiatkowski, izvršni direktor Klarne, rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi Europu kada je riječ o tehnološkoj politici te da postoji niz pitanja koja europska unija treba riješiti da bi mogla stvoriti vlastite tehnološke divove.

“Zabrinut sam zbog smjera kojim ide regulatorno okruženje u Europskoj uniji”, rekao je Siemiatkowski za CNBC, dodajući kako je Britanija usredotočena na olakšavanje pravila za prelazak potrošača s jedne tehnološke usluge na drugu.

Loša regulativa u Europskoj uniji

Siemiatkowski je kao loš primjer istaknuo regulativu Europske unije o web kolačićima, s obzirom na mnoštvo poruka o pristanku koje korisnici dobivaju kad posjete razne web stranice. “Takve poruke potiču opuštenost i manju brigu o privatnosti umjesto da bude suprotno”, smatra izvršni direktor Klarne.

“Nadam se da ću vidjeti pozitivne pomake u Europskoj uniji, da europski zakonodavci počne pisati dobru i realnu regulativu koja pridonosi slobodnom tržištu i slobodnom retardant potrošača kako bi se povećala konkurentnost u područjima kao što su bankarska maloprodaja, ali i tehnologije općenito”, dodao je Siemiatkowski.

S porastom broja europskih startupova čija vrijednost premašuje milijardu dolara, raste i broj tvrtki koje odlaze iz Europe. Ove godine vidjeli smo nekoliko značajnih akvizicija, kao što je Etyjevo preuzimanje britanske aplikacije za (pre)prodaju odjeće Depop za 1,6 milijardi dolara i JP Morganovo preuzimanje londonskog robo-savjetnika Nutmega.

Značajne novine desile su i kada je riječ o izlistavanju dionica na burzi, posebno na Londonskoj burzi. Na burzu su izašli aplikaciju za dostavu hrane Deliveroo, tvrtka za kibernetičku sigurnost Darktrace i recenzijska web stranica Trustpilot. Tvrtka u+za novčane transakcije Wise, ranije znana kao TransferWise, uskoro planira izlazak na Londonsku burzu.

Siemiatkowski je pak rekao kako je prerano reći kada će Klarna, koja je nakon posljednje financijske runde procijenjena na 45,6 milijardi dolara, izaći na burzu, ali da će se to vjerojatno dogoditi u sljedeće dvije godine. Pousaz je rekao da IPO Checkout.coma ne treba očekivati tako skoro, ali da će jednog dana sigurno postati poduzeće koje kotira na burzi.