Za novi fond rizičnog kapitala spremno 80 milijuna eura

Fond bi trebao zaživjeti sredinom iduće godine. Moguća su ulaganja u zelene i digitalne inovacije, a očekuje se oko dvjesto investicija u različite startupe u Republici Hrvatskoj

21
fond rizičnog kapitala
Ministar Erlić i potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska [Izvor: Ministarstvo regionalnig razvoja i fondova EU]

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije uručeni su Sporazumi o provedbi instrumenta Fond rizičnog kapitala iz Programa Konkurentnost i kohezija. Vrijedan je 80 milijuna eura, a provodi se u suradnji s Europskom investicijskom bankom.

“Najzahtjevniji segment osmišljavanja poduzetničke potporne politike je ulaganja u startupe. Kao tvrtkama koje ne posluju dugo, startupima je najteže doći do kapitala ili bespovratnih sredstava iz Europskih fondova. Ovaj instrument omogućava pristup kapitalu novim inovativnim tvrtkama. Najviše ih dolazi iz IT industrije”, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Ranija verzija ovog financijskog instrumenta, nazvana ESIF Fond rizičnog kapitala, pokazala se iznimno uspješnom u prethodnom financijskom razdoblju.

“Tadašnji financijski instrument postigao je iznadprosječan uspjeh rezultirajući s više od 140 investicija u ukupnom iznosu od 31 milijun eura. S obzirom na to da je naglasak na digitalizaciji, ne čudi da je najveći interes pokazala upravo hrvatska tehnološka scena“, istaknuo je ministar.

Sada se raspoloživi iznos povećava na 80 milijuna eura, a fond bi trebao zaživjeti “polovicom iduće godine”, najavio je ministar Erlić. Moguća su ulaganja u zelene i digitalne inovacije, a očekuje se oko dvjesto investicija u različite startupe u Republici Hrvatskoj.

“U sklopu novog programskog razdoblja planiramo ukupno provesti 8 financijskih instrumenata za potporu poduzetnicima u Hrvatskoj, što će omogućiti dodatna značajna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo“, najavio je ministar Erlić.