HBOR dobio zajam Svjetske banke za potporu malim i srednjim izvoznicima

Zajam od 200 mil. eura osigurava novac za likvidnost i financijsko restrukturiranje poduzeća pogođenih pandemijom i potresima, Namijenjen je poduzećima usmjerenima na izvoz koja zapošljavaju do 250 radnika te srednje kapitaliziranim tvrtkama

59
HBOR

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak 200 milijuna eura zajma za pomoć poduzetnicima. Zajmom bi se trebao osigurati novac za likvidnost i financijsko restrukturiranje pogođenih pandemijom te prošlogodišnjim razornim potresima.

Zajam je namijenjen poduzećima usmjerenima na izvoz koja zapošljavaju do 250 radnika te srednje kapitaliziranim tvrtkama koje imaju od 250 do 3000 zaposlenih.

Projektom će se povećati dostupnost financiranja za poduzeća u slabije razvijenim područjima Hrvatske, poduzeća koja su u vlasništvu žena ili ih vode žene te mlada poduzeća, koja posluju manje od pet godina.

Povoljni uvjeti kredita koje je odobrila Svjetska banka omogućit će HBOR-u dodatan izvor daljnjih povoljnih kredita poduzetnicima. Uz to, Svjetska banka poduprijet će HBOR u poboljšanju njegova sustava upravljanja okolišnim i socijalnim rizicima ističe u priopćenju predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

“Preko HBOR-a će u svakom slučaju do kredit lakše doći srednja ili veća tvrtka, a male tvrtke teško. Mislim da niti jedna mala tvrtka nije dobila kredit preko HBOR-a. One eventualno mogu dobiti kredit preko HAMAG-BICRO-a”, rekao je predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas za Hrvatski radio.

“Mi se nadamo da će na temelju ove kreditne linije koju je odobrila Svjetska banka ipak i male tvrtke orijentirane na izvoz, ako su imale probleme u proteklih godinu dana, dobiti takve povoljne kredite”, dodao je Bujas. Istaknuo je kako je riječ o kreditima s izuzetno povoljnim kamatnim stopama, od 0,5 do 2 posto.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore kaže kako će “svi obrtnici koji imaju plan razvoja poslovanja moći će pristupiti povoljnim sredstvima” te da će u tome HAMAG-BICRO odigrati svoju ulogu. Naime, obrtnici su najčešće mikro i mali poduzetnici te vrlo rijetko traže zajam od HBOR-a.

“Većinom smo orijentirani na svoje poslovne banke ili na nepovratna sredstva koja možemo dobiti od HAMAG-BICRO-a, te jamstva ako se odlučimo tražiti kredit od HBOR-a”, dodao je Ranogajec.

HAMAG-BICRO, naime, može odobriti jamstvo za veći zajam kod poslovne banke ili HBOR-a poduzetniku koji nema jamstvo u svojoj imovini.