JGL-u bespovratno 2,5 mil. kuna za projekte energetske učinkovitosti

JGL će odobrenim sredstvima realizirati četiri projekta povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije ukupne vrijednosti 4,02 mil. kuna

59
JGL
Izvor: JGL

Jadran Galenski laboratorij potpisao je u ponedjeljak s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli besplatnih sredstava u sklopu poziva “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“.

Ugovor koji obuhvaća četiri projekta povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno 4,02 milijuna kuna, a bespovratna sredstva u iznosu 2,51 milijuna kuna pokrivaju 63 posto vrijednosti projekata.

“Naša kompanija kontinuirano radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti u proizvodnji i cjelokupnom poslovanju što je Fond prepoznao i podržao. Pridržavanje najviših standarda zaštite okoliša obveza je svake organizacije, a JGL-u koji je duboko utkan u život zajednice u Rijeci. To je dio kompanijskog DNA”, rekao je Mate Poropat, direktor JGL-a za farmaceutsko-tehničke operacije koji je u ime kompanije potpisao ugovor.

Četiri projekta

JGL će odobrenim sredstvima realizirati četiri projekta. Prvi je izgradnja nove fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, snage 180 kW, na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu, kompanija će ovom investicijom štedjeti 102.330,28 kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u iznosu od 24,03 tone godišnje.

Drugi je vezan uz sanaciju krova skladišta ulaznih materijala na lokaciji Svilno 1, s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije.

Treći projekt je zamjena rashladnika sterilnih otopina s novim, energetski učinkovitijim.

Četvrti projekt vezuje se uz pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterelnih otopina kojim će se povećati kapaciteti i ubrzati tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja bit će toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je ukupno 269 milijuna kuna bespovratnih potpora za projekte 77 hrvatskih kompanija.