M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom prikupila više od 105 mil. kn

Ukupno je izdano 124.227 novih dionica po cijeni od 850 kuna, što nove imatelje dionica čini vlasnicima 12,65 posto društva Meritus ulaganja odnosno M+ Grupe, U ukupnoj strukturi investitora prednjačili su obvezni mirovinski fondovi

26
Predsjednik uprave M+ grupe Darko Horvat [ Foto Samir Cerić Kovačević]

M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d.) prikupila je više od 105 milijuna kuna svježeg kapitala sekundarnom javnom ponudom novih dionica u kojoj je sudjelovao velik broj institucionalnih investitora te malih ulagatelja. Ukupno je izdano 124.227 novih dionica po cijeni od 850,00 kuna, što nove imatelje dionica čini vlasnicima 12,65 posto društva Meritus ulaganja.

U ukupnoj strukturi investitora prednjačili su obvezni mirovinski fondovi sa 65,02 posto ukupnog broja novih dionica, 3,58 posto upisali su dobrovoljni mirovinski fondovi, 24,80 posto investicijski fondovi, 2,37 posto osiguravatelji, 3,83 posto dionica stekle su fizičke osobe, dok su pravne osobe upisale 0,40 posto dionica. Agent izdanja i uvrštenja je Privredna banka Zagreb d.d.

“Veliki uspjeh sekundarne javne ponude novih dionica pokazao je povjerenje tržišta u M+ Grupu kao inovativnu i tehnološki naprednu tvrtku, vodeću hrvatsku BPTO (Business Process and Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i informacijskih tehnologija) kompaniju i najvećeg pružatelja BPTO usluga u jugoistočnoj Europi i Maloj Aziji.

Realizirali smo prvu domaću javnu ponudu dionica u 2021. te jedinu ponuda dionica iz tehnološkog sektora u povijesti domaćeg tržišta kapitala. Iznimno smo zadovoljni što je većina dosadašnjih institucionalnih investitora M+ Grupe, uključujući i sva četiri obvezna mirovinska fonda, povećalo svoj udio u kompaniji. To uvjerljivo potvrđuje njihovo dosadašnje povjerenje i podršku daljnjem ambicioznom rastu na još širem spektru gospodarskih sektora. Veseli nas i niz novih institucionalnih te malih ulagatelja“, izjavio je Darko Horvat, predsjednik Uprave Meritus ulaganja d.d.

U dvije godine cijena dionice utrostručena

M+ Grupa je svojom inicijalnom javnom ponudom dionica na Zagrebačkoj burzi u kolovozu 2019. godine, kada je prikupljeno 93 milijuna kuna kapitala, realizirala prvu javnu ponudu dionica neke domaće kompanije od 2017. godine. Prilikom inicijalne javne ponude u kolovozu 2019. cijena dionice M+ Grupe bila je 260,00 kuna, a kod upravo završene javne ponude, točno dvije godine kasnije, čak 850,00 kuna, što znači da je cijena dionice više nego utrostručena. U istom razdoblju vrijednost CROBEX-a porasla je za oko 2 posto.

“Izuzetno nam je drago što je M+ Grupa ponovno odlučila svoj impresivni rast financirati kapitalom prikupljenim putem uređenog tržišta. U razvijenim ekonomijama to je logičan put financiranja razvojnih ciklusa kompanija, čime M+ Grupa pokazuje da i u tom smislu slijedi trendove za koje se nadamo da će i na našem tržištu postati uobičajeni. Vrlo veliki interes ulagatelja po značajno višoj valuaciji od one na inicijalnoj javnoj ponudi svjedoči da kapitala u Hrvatskoj ima dovoljno za financiranje zanimljivih i uspješnih investicijskih priča.“, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Prikupljeni kapital M+ Grupa iskoristit će za rast i akvizicije na razvijenim tržištima, infrastrukturnu i tehnološku opremu potrebnu za daljnji razvoj poslovanja te nastavak snažnog pozicioniranja kao tehnološkog lidera u BPTO sektoru, sposobnog pružiti tehnološku potporu najzahtjevnijim klijentima iz sektora bankarstva i financija, telekomunikacija, tehnologije, e-trgovine i logistike. Kapital će se koristiti i za nastavak smanjivanja zaduženja kod kreditnih institucija. Društvo već ima izrazito nisku razinu zaduženosti te značajne zalihe gotovine na računima.

Svježi kapital i velika likvidnost  – snažna poluga rasta

“Više od 105 milijuna kuna svježeg kapitala, uz postojeću veliku likvidnost M+ Grupe, snažna je poluga za nastavak našeg rasta na razvijenim tržištima, osobito suinvestiranjem s private equity i venture capital fondovima u propulzivne i zdrave kompanije s velikim potencijalom rasta. Ponosni smo da smo već izvršili dvije investicije prema tom modelu, jednu u partnerstvu s vodećim private equity fondom za ulaganja u središnju Europu, Mid Europa Partners sa sjedištem u Londonu, a drugu s vodećim venture capital fondom u jugoistočnoj Europi, South Central Ventures. Nastavit ćemo i sa samostalnim akviziranjem kompanija za koje procjenjujemo da će imati sinergijski učinak na naše poslovanje te osnažiti, proširiti i nadograditi poslovanje M+ Grupe u skladu s našim strateškim planovima“, istaknuo je Darko Horvat.

M+ Grupa je hrvatska kompanija sa sjedištem u Zagrebu, a operativno posluje u devet zemalja: Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Tijekom proteklih pet godina M+ Grupa je realizirala 14 akvizicija i osigurala diverzificiran portfelj klijenata koje čine vodeći telekomi, financijske, tehnološke i logističke kompanije te kompanije za elektroničku trgovinu i one koje posluju u sektoru robe široke potrošnje.