Od 2. kolovoza zaprimaju se zahtjevi za biometrijske osobne iskaznice

Zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica prve generacije zaprimati do četvrtka, 29. srpnja do 15 sati, a u petak građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice

32
osobne iskaznice

Policijska uprava od ponedjeljka, 2. kolovoza zaprimat će zahtjeve za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice – prikaz lica i dva otiska prstiju.

Naime, Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

Za izradu osobnih iskaznica druge generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), koji je ovlaštena pravna osoba za tehničku izradu osobnih iskaznica, te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a za izradu osobnih iskaznica 2. generacije provest će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Zbog toga će se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica prve generacije zaprimati do četvrtka, 29. srpnja do 15 sati.

U petak 30. srpnja građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice.

Izdavanje izrađenih dokumenata tijekom vikenda

Zbog pojačanih gužvi na poslovima osobnih isprava, Policijska uprava zagrebačka organizirat će da se izrađene osobne iskaznice i putovnice mogu preuzeti u dane vikenda, u subotu 31. srpnja i u nedjelju 1. kolovoza od 7 do 14 sati, na četiri lokacije na kojima se inače obavljaju upravni poslovi: Petrinjska 30, Heinzelova 98, II. policijska postaja Zagreb (Črnomerec) i VI. policijska postaja Zagreb (Novi Zagreb).

U subotu i nedjelju  neće se zaprimati novi zahtjevi, već će se isključivo izdavati osobne iskaznice i putovnice koje su izrađene, ističe se u priopćenju PU zagrebačke.

Izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnesen zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o podnesenom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu odnosno putovnicu.

Nova osobna iskaznica vrijedit će pet godina, osim iskaznica izdanih osobama starijim od 70 godina koje će vrijediti 40 godina. Propisano je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Nove osobne iskaznice će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i moći će se koristiti u svim državama, a ne samo u državama EU.