Prosperus Growth ulaže u riječki IntechOpen

Investicija u većinski paket udjela tvrtke čiji je jedan od osnivača Aleksandar Lazinica, serijski poduzetnik javnosti najpoznatiji kao vlasnik gastro brenda Submarine, predstavlja jedno od najznačajnijih domaćih ulaganja u znanje, obrazovanje i umrežavanje akademske zajednice.

64
IntechOpen
Aleksandar Lazinica

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u svojoj trećoj transakciji od osnutka uložio je u IntechOpen, uspješnu hrvatsku kompaniju koja je svjetski lider na tržištu Open Access Book znanstvenih knjiga. IntechOpen u svojoj bazi sadrži relevantne znanstvene radove iz područja fizike, inženjerstva, zdravstva, tehnologije, biologije i društvenih znanosti.

Investicija u većinski paket udjela tvrtke čiji je jedan od osnivača Aleksandar Lazinica, serijski poduzetnik javnosti najpoznatiji kao vlasnik gastro brenda Submarine, predstavlja jedno od najznačajnijih domaćih ulaganja u znanje, obrazovanje i umrežavanje akademske zajednice, prenosi poslovniFM

IntechOpen su pokrenuli Aleksandar Lazinica i Vedran Kordić, dvojica znanstvenika koji su, baveći se istraživačkim radom u Beču, naišli na poteškoće u pronalaženju znanstvenih podataka te su, ponukani time, pokrenuli kompaniju koja rješava taj problem,  Učinivši znanstvene teme globalno dostupnima kroz e-knjige, kompanija uspješno promiče i popularizira znanost.

„Ponosni smo što ulažemo u organizacije i projekte kao što je IntechOpen. Riječ je o jednoj od rijetkih hrvatskih kompanija koje predvode globalne trendove. IntechOpen ne samo da konkurira među svjetskim tvrtkama, već diktira dinamiku tržišta na kojem posluje. Ovom smo transakcijom nastavili potvrđivati da smo orijentirani prema perspektivnim kompanijama koje teže ka izvrsnosti i imaju potencijal višestrukog rasta“, kazao je Joško Miliša, predsjednik Uprave društva Prosperus Invest, koje upravlja fondom Prosperus Growth.

Vodeći svjetski izdavači Open Access knjiga

U kolovozu prošle godine, utjecajna svjetska tvrtka za poslovne analize i marketinške trendove Delta Think, proglasila je IntechOpen vodećim svjetskim izdavačem Open Access knjiga.

Aleksandar Lazinica, osnivač IntechOpena, uvjeren je da će im suradnja s fondom otvoriti nove prilike i mogućnosti. „Ova je transakcija dobrodošla potvrda uspješnog poslovanja IntechOpena koji će zasigurno i dalje ostati tržišni lider na području Open Access knjiga, uz mogućnost širenja u nove tržišne niše i područja u kojima do sada nismo bili prisutni. Znanost i tehnologija ostat će u fokusu našeg rada te ćemo se u području izdavaštva e-knjiga i dalje voditi ključnim načelom: na inovativan i lako dostupan način, svima približiti dostignuća suvremene znanosti“, kazao je Lazinica.

„Snaga IntechOpena je u našoj zajednici od više od 138 tisuća znanstvenika, među kojima su ključni opinion leaderi znanstvene zajednice, dobitnici Nobelove nagrade i znanstvenici koji spadaju u 1 posto najcitiranijih na svijetu. Ovo novo ulaganje omogućit će nam da pružimo još bolju uslugu svima koji su u potrazi za provjerenim znanstvenim sadržajem, a istodobno nastavimo demokratizirati znanje, učinivši ga dostupnim doslovno svakome tko ima pristup internetu“, naglasila je Sara Uhač, CEO IntechOpena.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno više od 59 milijuna eura, novost je na hrvatskom financijskom tržištu, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Nakon prve dvije investicije usmjerene u IT kompanije, Prosperus Growth sada ulazi i u sektor izdavaštva.