U tjedan dana dodijeljeno 200 mil. kuna Covid zajmova za likvidnost

Maksimalni iznos zajma niži je nego u proljetnoj tranši kada je poduzetnicima na raspolaganju bilo 1,2 mlrd kuna. Poduzetnicima je sada na raspolganju 1,3 mlrd kuna, a mogu dobiti zajam u iznosu do 380 tisuća kuna uz kamatnu stopu od 0,25 posto

42
HAMAG-BICRO

Od 1,3 milijarde kuna iz fonda Europske unije za regionalni razvoj koliko je raspoloživo za takozvane Covid zajmove u ovoj tranši, u tjedan dan dodijeljeno je već 200 milijuna kuna zajmova za likvidnost. Covid zajmovi odobravaju se preko HAMAG-BICRO-a poduzetnicima koji su do kraja studenoga zatvoreni zbog epidemioloških mjera te onima kojima je prihod pao za više od 60 posto u odnosu na prošlu godinu.

Maksimalni iznos zajma niži je nego u proljetnoj tranši kada je poduzetnicima na raspolaganju bilo 1,2 milijarde kuna. Poduzetnici sada mogu dobiti zajam u iznosu do 380 tisuća kuna uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Očekuje se da će zajmove dobiti 3500 poduzetnika, odnosno oko 800 poduzetnika više nego u proljetnoj rundi.

“S obzirom na to da je u ovoj iteraciji maksimalni mogući iznos zajma ograničen na 380.000 kuna, očekujemo veći broj zaprimljenih zahtjeva te veći broj poduzetnika kojima će zajam biti odobren”, rekao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanc za HTV.

No, poduzetnici upozoravaju kako su potrebe znatno veće. Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika kaže kako hrvatsko gospodarstvo godišnje ostvaruje oko 800 milijardi kuna prihoda, a “1,3 milijarde kuna zajmova na taj volumen je prilično malo”.

Jednako razmišljaju i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca iz koje poručuju kako u dvije tranše ukupno raspoloživih 2,5 milijarde kuna teško mogu osigurati gospodarstvu da dočeka proljeće, Navode primjer Austrije koja je u fond za pomoć gospodarstvu izdvojila 15 milijardi eura.

“Austrija i neke druge europske zemlje imaju posebne korona-fondove u kojima država znatno više sudjeluje sa svojim sredstvima, omogućavajući kredite za obrtna sredstva, ali i za investicije”, rekla je glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.