Express Print najuspješnji startup Virovitičko-podravske županije

Express Print, samouslužni automatom za printanje osmislile su Matea Barnaki i Sara Patricija Rozman, dok se startup Boho Home Marijane Hečimović temelji na stvaranju proizvoda od organskih materijala

51
VIP Startup Mreža
[Izvor: Informativni centar Virovitica / K. Toplak]

Projekti Express Print i Boho Home pobjednici su programa VIP Startup Mreža kojeg je organizirala Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije uz podršku Županije. Cilj programa je kroz edukacijske radionice motivirati i mentorirati mlade i poduzetnike početnike kako bi lakše izašli na tržište. Završni Demo day održan je 3. prosinca u Tehnološko inovacijskom centru Virovitica.

Kroz program su startupovima dodijeljene bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 100.000 kuna, koje je osigurala Virovitičko-podravska županija. Najboljim studentskim startupom ocijenjen Express Print, samouslužni automatom za printanje koji su osmislile – Matea Barnaki i Sara Patricija Rozman, koji je nagrađen s 50.000 kuna, dok je Boho Home Marijane Hečimović kao najbolji poduzetnički startup nagrađen s 20.000 kuna. Marijana Hečimović svoju poduzetničku ideju temelji na stvaranju proizvoda od organskih materijala.

S 10.000 kuna nagrađen je poduzetnički startup Webilum, a po 5000 kuna pripalo je startupovima BonApp, Stiroporko Čoko Pizza i Izi Biz.

U prvoj generaciji programa devet timova ušlo je u završnu fazu i nakon dva mjeseca priprema dobili su priliku predstaviti svoje poduzetničke ideje publici i žiriju, koji je na kraju odabrao i pobjednike.

“Vidjeli smo da studenti na Veleučilištu u Virovitici nemaju mogućnost kopiranja skripti kad bi im to trebalo. Nakon što se zatvore kopiraonice, nemate gdje, ako vam baš odmah treba, nešto isprintati. Zato smo osmislili samoposlužni aparat koji će studentima po povoljnim cijenama omogućiti printanje u bilo je doba. Nastavit ćemo razvijati našu ideju, istražiti tržište, zaposliti programera i pokrenuti poduzetničku ideju, u čemu će nam puno značiti 50.000 kuna koliko smo dobile”, kazale su Matea Barnaki i Sara Patricija Rozman iz Express Printa.

“Sve je više ljudi koji su alergični na nešto, a ovi antialergeni proizvodi višestruko su korisni. Svaki od njih ima žutu trakicu, koja znači da je proizvod 100 posto pogodan za osjetljive ljude, a svjedoci smo da je njih u svijetu sve više”, kazala je Marijana Hečimović o projektu Boho Home.

“Posebno smo ponosni da smo uspostavili mrežu lokalnih mentora koju čine uspješni stručnjaci i poduzetnici s područja Virovitičko-podravske županije. Oni su naše timove pratili u njihovom razvoju. Mentori su timovima pružali podršku u tri područja, a to su razvoj proizvoda i usluga, komercijalizacija i na kraju poslovno upravljanje. Ovim putem se zahvaljujem svim mentorima jer nam je to prva generacija ovakve mentorske mreže, a želje je i u budućnosti nastaviti s ovakvim aktivnostima jer ovo je prvi i iznimno važan korak u ustrojavanju kvalitetnog startup eko sustava u našoj županiji”, rekao je zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Josip Hetrih.