Za energetsku obnovu obiteljskih kuća u dva sata zaprimljeno 8432 prijave

Programom energetske obnove obiteljskih kuća predviđeno je sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

27

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u utorak u 10 sati počeo je zaprimati prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Građani su za obnovu iskazali izuzetan interes pa su u nepuna dva sata zaprimljene 8432 prijave za sufinanciranje neke od mjera energetske obnove.

Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Zbog očekivanog velikog interesa Fond je osigurao dodatna sredstva pa ukupan budžet za provedbu ovog Javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna. Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova.

Programom energetske obnove obiteljskih kuća predviđeno je sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Cilj ovog poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Republici Hrvatskoj, što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije ugljikova dioksida. Opći cilj je ostvariti strateške ciljeve smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Nadalje, planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost, te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.