Yellow Submarine izdao mini obveznice nominale 3 milijuna eura

Yellow Submarine prvi je izdavatelj mini obveznica (minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj

51
Yellow Submarine
Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine.

Yellow Submarine je lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima. Imaju robustan poslovni model koji uključuje vrhunske lokacije, usluge dostave i sudjelovanje na događajima. U 2023. godini ostvarili su prihode veće od 15 milijuna eura, uz dodatne mogućnosti rasta.

Ovo izdanje je u fazi pokretanja i strukturiranja u potpunosti podržao Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a. Ono označava značajnu prekretnicu jer je Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica (minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj.

Prednosti mini obveznica za mala i srednja poduzeća

Mini obveznice, izdane 20. lipnja 2024., dospijevaju 2031. s ukupnom nominalnom vrijednošću od 3 milijuna eura. One malim i srednjim poduzećima pružaju alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite. Uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća, a njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta.

Usvojeni okvir za mini obveznice slijedi uspješnu strukturu koju je u Italiji etablirala Intesa Sanpaolo. Ovaj alternativni financijski instrument sada je službeno dostupan u Hrvatskoj, s planovima da se uskoro proširi i na druge zemlje ISBD-a.

“Yellow Submarine u potpunosti podržava inicijativu PBZ-a da ponudi inovativna rješenja financiranja za mala i srednja poduzeća. Drago nam je što smo prvi izdavatelji u Hrvatskoj. Vjerujemo da će nam ovo iskustvo otvoriti više prilika na tržištima kapitala”, izjavio je glavni financijski direktor Yellow Submarinea Jole Petrov.

Putem PBZ-a 52 izdavatelja izdala vrijednosne papire

S 22 godine iskustva u aranžiranju dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira, PBZ je ovim prvim izdanjem službeno uveo okvir za mini obveznice u Hrvatskoj. Glavni cilj je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala. Posebice se to odnosi na inicijalne javne ponude u budućnosti.

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a nadležna za korporativno bankarstvo i SME, istaknula je kako su rezultati PBZ-a na tržištima kapitala impresivni. Naime,  do sada su 52 izdavatelja, uglavnom velika hrvatska poduzeća, izdala vrijednosne papire putem PBZ-a. Pojasnila je kako inicijativom mini obveznica nastoje malim i srednjim poduzećima olakšati pristup tržištima kapitala i pružiti alternativu tradicionalnom kreditnom financiranju.