U kontekstu poslovnog umrežavanja, elevator pitch (engleski izraz koji se često koristi u poslovnom okruženju, a označava kratko i sažeto predstavljanje) je izvanredan alat za brzo uspostavljanje snažnih veza.

Bez obzira na to sudjelujete li na mrežnom događaju, sastanku s klijentima ili konferenciji, savladavanje elevator pitcha može otvoriti vrata novim mogućnostima i unaprijediti vašu karijeru.

Donosimo vam savjete stručnjaka za prodajnu komunikaciju i odnose Ante Mihaljevića, koji kroz svoje edukacije, akademiju i govore pomaže brojnim pojedincima i organizacijama unaprijediti svoje poslovanje i prodaju.

Četiri koraka koji vode do izvrsnog elevator pitcha

1. Uvod

Započnite tako da se predstavite jasno i bez straha. Kratko recite svoje ime i ulogu ili područje stručnosti. Na primjer, “Pozdrav, ja sam [ime] i radim kao [naziv posla] u [naziv tvrtke]”.

2. Identificirajte problem/izazov

Nakon toga, prepoznajte zajednički problem ili izazov s kojim se suočava vaša ciljna publika.

Tako pokazujete da razumijete njihove poteškoće i uspostavljate relevantnost. Koristite emotivno snažan jezik kako biste izazvali empatiju i povezali se s njima. Na primjer: “primijetio sam da se mnoge tvrtke suočavaju sa [specifičnim problemom], što rezultira [negativnim posljedicama]”.

3. Predstavite rješenje

Predložite svoje rješenje ili vrijednost koju nudite, a koja se bavi problemom koji ste ranije istaknuli.

Naglasite prednosti i rezultate koje vaša publika može očekivati koristeći vaše usluge ili proizvode. Neka vaše objašnjenje bude kratko i uvjerljivo. Na primjer: “Naš inovativni pristup pomaže tvrtkama da prevladaju [konkretni problem], što dovodi do [pozitivnog ishoda]”.

4. Uključite se udicom ili pitanjem

Završite svoju prezentaciju privlačnim pitanjem ili izjavom koja potiče daljnji angažman i razgovor. Može to biti izjava koja izaziva uobičajene stavove ili pitanje koje poziva vašu publiku na razmišljanje i odgovor. Na primjer: “Ne bi li [željeni ishod] transformirao vaše poslovanje?” ili “S kakvim se izazovima vi suočavate?”.

Ako slijedite ove savjete, bit ćete dobro pripremljeni za elevator pitch koji će privući pažnju te ostaviti dobar i trajan dojam.

Dakle, sljedeći put kada se nađete u prilici za upoznavanje i umrežavanje, iskoristite trenutak da pokažete svoju vrijednost i potaknete stvaranje novog poznanstva koje može pokrenuti i vaš uspjeh.

Gdje i kako primijeniti ovu vještinu

Kako osmisliti prezentaciju koja će osvojiti vašu publiku i ostaviti trajan dojam? I gdje i kako možete primijeniti ovu korisnu komunikacijsku vještinu?

Pogledajmo nekoliko primjera gdje ovo možete iskoristiti (osim u liftu).

1. Događaji za umrežavanje

Zamislimo da odete na događaj za umrežavanje, okruženi kolegama iz firme, konkurencije, branše, industrije i potencijalnim suradnicima.

Dok se predstavljate, sažeto recite tko ste, što radite i kako vaša stručnost ili usluge rješavaju čest problem u vašoj industriji. Na primjer: “Pozdrav, ja sam Marko i pomažem tvrtkama da pojednostave svoje poslovanje uz maksimalnu učinkovitost, štedeći im vrijeme i novac”.

2. Sastanci s klijentima

Na sastancima s postojećim ili potencijalnim klijentima koristite svoj elevator pitch kako biste pokazali da razumijete njihove izazove i ponudili rješenja prilagođena njihovim potrebama.

Započnite izražavanjem suosjećanja, a zatim objasnite kako vaše usluge ili proizvodi donose korist i rezultate. Na primjer: “Mnogi ljudi s kojima razgovaram suočavaju se s [određenim problemom], a zatim otkriju mir i povećanu produktivnost zahvaljujući našem rješenju”.

3. Industrijske konferencije

Na industrijskim konferencijama, gdje je vrijeme od presudne važnosti, a pozornost kratka, dobro osmišljen elevator pitch može vas izdvojiti iz gomile.

Usredotočite se na isticanje svoje jedinstvene ponude i onoga što vas izdvaja od konkurencije. Uključite svoju publiku pitanjem koje potiče na razmišljanje ili intrigantnom izjavom koja izaziva znatiželju i potiče daljnji dijalog.

Ključ uspješnog elevator pitcha leži u autentičnosti, jasnoći i relevantnosti.

Prilagodite svoje predstavljanje kako bi se uskladilo s interesima vaše publike, koristeći terminologiju koja se odnosi na njihove izazove i ciljeve. Ne zaboravite kontinuirano vježbati, usavršavati i prilagođavati svoj govor na temelju povratnih informacija i stvarnih interakcija.


Ante Mihaljević

Autor kolumne Uspješna prodaja #2: Ante Mihaljević, komunikacijski i prodajni trener