HGK privremeno ukida članarine za tvrtke kojima je ograničeno poslovanje

HGK privremeno ukida obvezu plaćanja članarine za djelatnosti kojima je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite ograničeno ili obustavljeno poslovanje. Odluka HGK primjenjuje se od 1. studenoga i vrijedi do 31. prosinca

23
HGK ukida članarine

Hrvatska gospodarska komora donijela je Odluku da se, prema posljednjem paketu mjera za suzbijanje zaraze od 28. studenoga, privremeno ukida obveza plaćanja članarine za djelatnosti obuhvaćene odlukom. Odluka HGK primjenjuje se od 1. studenoga i vrijedi do 31. prosinca.

“Svi smo zajedno u ovome i svi moramo podnijeti teret u balansiranju između zdravlja ljudi i zdravlja gospodarstva. Neophodno je učiniti sve da pogođene djelatnosti mogu što lakše nastaviti poslovati i zapošljavati kada kriza završi”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Članarina je ukinuta za tvrtke iz dvadesetak djelatnosti, među kojima su restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane i pića, gradski i prigradski prijevoz, fitness centri, instutucije za obrazovanje i poučavanje u području sporta, rekreacije, kulture…

Povodom posljednjih mjera, Komora je apelirala da država na sebe preuzme najveći teret, bez obzira na posljedice na javne financije. HGK je predložila i ponovno uvođenje moratorija na ovrhe i ovrhe porezne uprave te moratorije na otplatu bankarskih kredita.

HGK je i u ožujku, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukinula obvezu plaćanja članarine tvrtkama kojima je bilo ograničeno poslovanje na razdoblje od tri mjeseca.