Ugostitelji predstavili Vladi dva modela obeštećenja

Shvatili smo dase danas ne možemo dogovoriti, ali Imamo radni vikend i doći ćemo do konstruktivnih zaključaka početkom idućeg tjedna u okviru kapaciteta koji će zadovoljiti i nas i državu, rekao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja

39
ugostiteljski objekti
Marin Medak

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak predstavio nove epidemiološke mjere kojima je od ponoći zabranjen rad, ili kako Vlada radije voli reći obustavljen, rad kafićima, restoranima i teretanama, u petak ujutro predstavnici poduzetnika sastali su se s ministrima koji pokrivaju gospodarski sektor: ministrom rada Josipom Aladrovićem, ministrom financija i potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem. Razgovori će se nastaviti početkom idućeg tjedna.

Poduzetnici kojima je zabranjen rad traže jače intervencije i obeštećenje kako bi preživjeli. Predstavnicima Vlade ponudili su dva modela. Prvi prijedlog je na tri godine smanjiti PDV na pet posto, te trajno na 13 posto, plus obeštećenje od 10 eura po četvornom metru objekta koju je u najmu uz nastavak mjere od 4000 kuna za očuvanje radnih mjesta do svibnja. Drugi, uz mjeru koja se odnosi na subvencije plaća, predviđa oslobađanje od svih obveza dok traju zabrane.

Epidemiološke mjere na snagu stupaju u ponoć, a kompenzacijske mjere tek se počinju dogovarati. Ministri tvrde da ne kasne i da su suprotne tvrdnje samo dizanje tenzija. Nama još ni procjena koliko će se morati posegnuti u proračun kako bi se pomoglo poduzetnicima.

“Razgovarali smo vrlo otvoreno, i o prijevoznicima, i o predstavnicima sektora igara na sreću. Očito je da nam slijedi dugi radni vikend kako bismo početkom idućeg tjedna mogli govori o konkretnim mjerama koje će biti implementirane prema ugroženim sektorima”, rekao je nakon sastanka predsjednik HUP-a Damir Zorić.

“Sastanak je u kuharskom žargonu izgledao kao jedan luk. Prvo smo ga očistili, onda smo malo zaplakali, pa izjeli slojeve luka. Mi ugostitelji iznijeli smo petnaestak stavki. Shvatili smo da to ne možemo riješiti brzo, da se danas ne možemo dogovoriti. Ali imamo radni vikend i doći ćemo do konstruktivnih zaključaka početkom idućeg tjedna u okviru kapaciteta koji će zadovoljiti i nas i državu”, rekao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

“Održali smo sastanak s udrugama poslodavaca. Razgovarali smo o vrlo širokim temama što se tiče ugostitelja i drugih djelatnosti kojima je obustavljen rad. Mi smo sve prijedloge poslodavaca prokomentirali, uzeli na znanje i uzeli si vrijeme tijekom vikenda da izađemo s konkretnim prijedlozima. I dalje idu mjere za očuvanje radnih mjesta, a to je između 2 i 4 tisuće kune. Tu ćemo osigurati dodatne sredstava. Mjere covid kredita je predstavio ministar Ćorić.

Sad je treća faza svojevrsnog obeštećenja, odnosno dijela nekih troškova koji nastaju bez obzira na to obavlja li se djelatnost ili ne. Očekujem da ćemo tijekom vikenda iznjedriti neka rješenja i da ćemo idući tjedan to prezentirati udrugama poslodavaca, a nakon toga i javnosti”, rekao je pak ministar rada Josip Aladrović.

Dodao je kako postoje dva modela te da su poslodavci pokazali razumijevanje za ograničenja fiskalnog proračuna.

“Određeni prostor za djelovanje vlade postoji. Naći ćemo neko rješenje. Na temelju svih prijedloga koje smo vidjeli, formirat ćemo jedno rješenje koje će biti dovoljno dobro”, poručio je Aladrović.

On smatra da su mjere dosad uvijek bile pravodobne i da je Vlada pokazala da ima razumijevanja za poduzetnike i poslodavce.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je “sastanak protekao u konstruktivnom tonu”.

“U ovom trenutku ne bih licitirao. O iznosima će biti riječi kada dođe vrijeme idućih dana. Problem je adresiran na vrijeme. Sjeli smo i sjest ćemo još oko ovoga. Naš dijalog i razgovor bio bi kudikamo lakši da znamo kako će se ovo sve skupa dalje razvijati. To je ključan izazov proračuna, da on bude dovoljno jak da može izdržati sve izazove. Moramo biti spremni na sve eventualne dodatne rizike. Dogovor je da ćemo razgovore nastaviti nakon vikenda, a nakon toga ćemo prezentirati javnosti konkretne mjere”, zaključio je ministar financija.

“Bez obzira na to što je današnja tema bila više vezana uz ugostiteljstvo, nismo zanemarili ni ostale segmente gospodarstva koji su zahvaćeni ovim mjerama. I njihov glas je bio na neki način saslušan”, dodao je Marić.