IT tvrtka Q omogućila zaposlenicima da biraju odakle će raditi

U Q-u su se na ovaj potez odlučili na temelju povratnih informacija svojih zaposlenika, te kako bi što lakše zapošljavali ljude van Zagreba gdje im se nalazi ured. NI povratak u ured neće biti obavezan, odnosno svaka osoba će moći sama birati od kud želi raditi

19
IT tvrtka Q
Iako su Q-ovi uredi u Zagrebu (na slici) zatvoreni više od godinu i pol dana, od početka pandemije, indeksi zadovoljstva zaposlenika i osjećaja pripadnosti i lojalnosti Q-u su iznimno visoki

Hrvatska IT tvrtka Q svojim će zaposlenicima trajno omogućiti da odaberu model rada koji im najviše odgovara – iz ureda, na daljinu ili kombinirano. U Q-u su se na ovaj potez odlučili na temelju povratnih informacija svojih zaposlenika, te kako bi što lakše zapošljavali ljude van Zagreba gdje im se nalazi ured.

“Prema našem mišljenju, sasvim je u redu prijaviti se za posao u Q-u i tražiti da radiš s Balija, Zanzibara ili malog svjetionika usred Jadrana. Zbog toga više nikada nećemo od nikoga zahtijevati da dolazi u ured”, izjavio je Filip Ljubić, CEO Q-a.

IT tvrtka Q time slijedi svjetske trendove koji pokazuju kako sve veći broj kompanija u sektoru svojim zaposlenicima daje na izbor žele li raditi iz ureda ili od kuće. Iz tvrtke također najavljuju i daljnje širenje svojeg poslovanja te zapošljavanje stručnjaka, koji će zahvaljujući ovom modelu rada moći raditi iz bilo kojeg grada u Hrvatskoj.

Pozitivna iskustva s radom na daljinu

“Zbog pozitivnih iskustava s remote radom odlučili smo kako povratak u ured neće biti obavezan, odnosno svaka osoba će moći sama birati od kud želi raditi. Anketa među našim zaposlenicima nam je pokazala da njih 61 posto želi dolaziti u ured periodično, dok ih 21 posto želi raditi u potpunosti van ureda. Glavno je napomenuti da će uvijek imati izbor”, ističe Anja Oppenheimer Barešić, voditeljica People&Culture odjela u Q-u.

Pitanje rada na daljinu i povratka u urede popularna je tema među brojnim vlasnicima kompanija koji su se po dolasku pandemije prilagodili na nove uvjete. Ipak, u IT sektoru je određen dio tvrtki i prije pandemije nudio opciju rada s udaljenih lokacija. Među njima je i Q čiji su stručnjaci dosad na raspolaganju imali određeni broj dana koji su mogli provesti radeći van ureda, a sada im je dana potpuna sloboda oko odluke kako i odakle žele raditi.

Iako su Q-ovi uredi zatvoreni više od godinu i pol dana, od početka pandemije, indeksi zadovoljstva zaposlenika i osjećaja pripadnosti i lojalnosti Q-u su iznimno visoki. U većini glavnih HR kategorija i indeksa, Q-ovi zaposlenici su u jedan posto najmotiviranijih i najangažiranijih zaposlenika u svijetu.

Tome je puno pripomogao i YouTubeu preko kojeg se menadžment tvrtke redovito i transparentno obraća svojim zaposlenicima, a i interna društvena mreža Jenz – aplikacija koju su razvili in-house kako bi sa svojim zaposlenicima dijelili službene informacije, ali i zabavne objave koje im pomažu da se zajednički povežu.

It tvrtka Q se već više od godinu dana nalazi u elitnom društvu 20 najboljih svjetskih development tvrtki po Clutchu, vodećoj svjetskoj platformi za rangiranje IT tvrtki, a lani je osvojika nagradu za najboljeg poslodavca godine u Hrvatskoj i regiji.