Jandroković s dnevnog reda povukao glasanje o zakonu o HGK

O prijedlogu zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori ćemo glasati kada se za to steknu uvjeti”, poručio je predsjednik Sabora. nakon što je shvatio da vladajuća većina nema dovoljno ruku da odbije prijedlog Mosta

65
predsjednik HGK
Zgrada Hrvatske gospodarske komore na Roosveltovom trgu u Zagrebu

Sabor danas nije glasao o prijedlogu zakona kojim je Most predložio ukidanje obveze plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Predsjednik Sabora Gordan Jandroković povukao je s dnevnog reda glasanje o ovoj točki nakon što se pokazalo da bi vladina većina mogla biti nadglasana.

“Danas su me klubovi zastupnika vladajuće većine zamolili da se glasanje o ovom prijedlogu odgodi zbog daljnjih konzultacija”, rekao je Jandroković. “O prijedlogu zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori ćemo glasati kada se za to steknu uvjeti”, poručio je predsjednik Sabora.

Oporba je nakon toga napustila sabornicu pa više nije bilo kvoruma i nije se moglo glasati ni o ostalim prijedlozima, uključujući izmjene i dopune Zakona o obnovi te proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Naime, zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, u ovom slučaju neophodna 76 ruka, na liječenju je u bolnici. Iz sabornice su izašli i zastupnici IDS-a, iako se jutros špekuliralo da bi mogli ostati kako bi održali kvorum.

Troskot: HDZ se uplašio da bi zakon mogao biti prihvaćen

HDZ se uplašio da bi ovaj zakon mogao biti prihvaćen, rekao je zastupnik Mosta Zvonimir Troskot. “Ovaj zakon je jako bitan građanima Republike Hrvatske, posebno poduzetnicima koji budno prate što se događa u Hrvatskom saboru. Uspjeli smo ujediniti oporbu i razjediniti vladajuće oko ove tematike. To smatram važnom porukom našim poduzetnicima.”

Stavit ćemo glasanje o zakonu o HGK na dnevni red kada se završe konzultacije u redovima vladajuće većine

Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

Rasprava o prijedlogu Zakona počela je u 22.30 u četvrtak i trajala je duboko u noć, do pola tri. Glasanje o prijedlogu zakona trebalo se održati oko podneva.

“Stavili ste nam raspravu od 10. 30 do pola tri ujutro. Spavali nismo kako bismo prezentirali interese naših poduzetnika, naših obrtnika i naših radnika. S obzirom na to da nam ne date pravo glasovanja, da ste Hrvatski sabor, najvažniju instituciju ove države sveli na cirkus, mi u ovome ne želimo sudjelovati, rekao je Troskot prije izlaska oporbe iz sabornice.

Predsjednik Sabora rekao je to nije bila njegova odluka, nego posljedica toga što je, eto, u četvrtak “bila jako duga rasprava o nacionalnom programu reformi u kojoj su sudjelovali svi klubovi, više od 40 zastupnika, tako da je ta točka jednostavno došla tada na dnevni red”.

“Što se tiče zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, nije istina ovo što kolega Troskot govori, da je ne želim staviti ovu točku na dnevni red. Stavit ćemo je na dnevni red kada se završe konzultacije u redovima vladajuće većine”, rekao je Jandroković.

Oporba: Uskraćeno nam je demokratsko pravo da se izjasnimo o zakonu

“Kao stranka i kao oporba poštivali smo potpuno proceduru koju od nas Poslovnik iziskuje. Ova izuzetno važna tema za hrvatsko gospodarstvo i za Hrvatsku bila je stavljena na dnevni red u 10.30 navečer i debatirali smo o njoj do pola tri ujutro. Moram priznati da je to bila jedna od najkonstruktivnijih rasprava u što se možete uvjeriti ako zatražite snimke od Hrvatskog sabora”, rekao je zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u ime oporbe. “Nakon što smo tu proceduru ispoštovali, došli smo u Hrvatski sabor s nadom da će ovaj zakon biti izglasan. Kada su vladajući vidjeli da ishod glasanja neći biti onakav kako su oni zamislili, maknuli su glasanje s dnevnog reda.”

“Izašli smo iz sabornice zato što smatramo da nam je oduzeto ono najvažnije: demokratsko pravo da se izjasnimo o ovom zakonu. Naša najvažnija poruka je da se borimo i da ćemo se boriti za poduzetnike, obrtnike i radnike u Hrvatskoj. Ponovo se oči mažu, njihova su prava i dostojanstvo svedeni na cirkus, baš kao što je sveden i Hrvatski sabor u kojem smo nekoliko puta prekinuti u iznošenju svojih ideja o kojima smo predstavljali tijekom tjedna i o kojima smo razgovarali s ostalim oporbenim strankama.

Izašli smo iz sabornice zato što smatramo da nam je oduzeto ono najvažnije: demokratsko pravo – da se izjasnimo o ovom zakonu

Zvonimir Troskot, MOST

Mi ćemo se u Hrvatski sabor vratiti, ako vrate ovaj glasanje o zakonu kojim se ukida obvezna članarina u HGK na dnevni red. Ovo je poruka svim poduzetnicima, obrtnicima i radnicima da ćemo se boriti za njihova prava”, razložio je zastupnik Troskot postupak oporbe.

HGK: Članarina 70 posto prihoda

Članarina HGK-u plaća se ovisno o veličini tvrtke (visini aktive, prihoda i broja radnika). Najveći broj tvrtki, oko 97 posto, plaća mjesečnu ćlanarinu od 42 kune. Preostale dvije skupine plaćaju 1083 kune, odnosno 3973 kune mjesečno.

Članarine čine oko 70 posto ukupnih prihoda HGK, a samo pet posto su prihodi od prodaje usluga. Ostatak čine prihodi od imovine, transfera iz proračuna lokalnih jedinica i ostali slični prihodi.

U prošloj godini HGK je planirao 233 milijuna kuna prihoda, no revidirao je plan na 187,3 milijuna kuna, upravo zbog smanjenih prihoda od članarina. Obavezno plaćanje članarine privremeno je ukinutu za vrijeme lockdowna, za tri proljetna mjeseca te za studeni prosinac. Također, sve tvrtke osnovana nakon 1, siječnja 2020. oslobođene su plaćanja članarine na godinu dana.

U ovoj godini HGK planira 199 milijuna kuna prihoda, od čega bi 144,6 milijuna kuna bilo prikupljeno od članarina.