Kako stvoriti cjepivo za nove sojeve koronavirusa

Moderna i Pfizer razvili svoja cjepiva na temelju inovativne messenger RNA ili mRNA tehnologije, a to znači da istraživači mogu lakše mijenjati i dorađivati cjepiva kako bi ih prilagodili novim sojevima virusa nego što je to slučaj s konvencionalnim cjepivima

26
[Izvor: Pfizer/Facebook]

Nakon vijesti da cjepiva protiv Covida koja su razvili Moderna i Pfizer-BioNTech možda neće biti toliko učinkovita za novi soj koronavirusa koji se pojavio u Južnoj Africi, vrijeme je da se “pripremimo, ako je potrebno, za prilagodbu cjepiva”, rekao je dr. Anthony Fauci tijekom intervju za NBC News.

Dobra vijest je da su i Moderna i Pfizer razvili svoja cjepiva na temelju inovativne messenger RNA ili mRNA tehnologije, a to znači da istraživači mogu lakše mijenjati i dorađivati cjepiva kako bi ih prilagodili novim sojevima virusa nego što je to slučaj s konvencionalnim cjepivima.

Kako djeluju mRNA cjepiva

RNA cjepiva temelje se na mRNA molekuli. Takvim cjepivom u organizam se unosi mRNA molekula koja u sebi sadrži “informaciju” o nekom dijelu uzročnika bolesti. U slučaju novog koronavirusa riječ je o S (engl. spike) proteinu. Dakle, ta mRNA molekula nema informaciju o cjelokupnoj virusnoj čestici novog koronavirusa, nego samo o jednom njezinu fragmentu – spike proteinu.

Kada mRNA uđe u ljudsku stanicu, stanice proizvode virusni spike protein procesom prevođenja (translacije). To je neinfektivni dio SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Covid. Stanice ljudskog imunosnog sustava prepoznaju da je riječ o nekim „stranim“ strukturama te aktiviraju povratni odgovor – proizvode se protutijela koja se vežu za spike proteine proizvedene u ljudskim stanicama. Tako je tijelo prilikom izlaganja stvarnom virusu spremno stvoriti protutijela, obraniti se i napasti virus.

Ovaj novi oblik cjepiva značajan je jer se mRNA cjepiva mogu lako modificirati i proizvesti brže i s manje materijala od konvencionalnih cjepiva.

Doktorica Kizzmekia Corbett, koja je vodila tim koji je razvio Modernino cjepivo, opisala je tehnologiju izrade mRNA cjepiva kao “plug and play”: moguće je zamijeniti jedan slijed mRNA u cjepivu u samo nekoliko tjedana.

To omogućuje farmaceutskim kompanijama da brzo reagiraju, da kreiraju i testiraju cjepiva koja mogu odgovoriti na nove sojeve koronavirusa koji se pojavljuju.

Iako preliminarni podaci sugeriraju da trenutna cjepiva nemaju potreban učinak na britanski soj virusa (potrebne su “višestruke mutacije proteina spike” da bi virusna inačica izbjegla imunitet od cjepiva, prema CDC-u), o južnoafrički soj potiče veću zabrinutost jer se o njemu za sada se zna mnogo manje.

Predsjednik Moderne Stephen Hoge rekao je za Time da Moderna već radi na prilagodni cjepiva južnoafričkom soju virusa. Iako to nije izrijekom potvrdio, vjerojatno i na prilagodbi ostalim mutacijama virusa. Prilagodba cjepiva temelji se na metodi “copy & paste” u južnoafričkoj mutaciji, dodao je.

I dr. Fauci rekao je da je postupak relativno jednostavan te da platforme kojima raspolažemo to omogućuju.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel potvrdio je za CNBC da će kompanija koristiti istu tehnologiju i postupak kao za osnovno cjepivo: “Proizvodi su vrlo slični uz samo nekoliko mutacija”.
Bez obzira na to, regulatorne agencije će morati testirati sigurnost i efikasnost novih cjepiva.

Bancel je rekao da će cjepivo za južnoafrički soj biti spremno za distribuciju do jeseni.

Fauci je pak istaknuo da, ako je točno da su postojeća cjepiva manje učinkovita kad aje riječ o novim sojevima virusa, to mora biti “dodatni razlog da cijepimo što više ljudi”.