Od utorka kreće digitalni sustav za osnivanje poduzeća

Javni informacijski sustav Start omogućava registraciju poduzeća obrta te pokretanje poslovanja putem interneta u roku od tri do četiri dana uz smanjenje troškova osnivanja za 30 posto u odnosu na sadašnji proces

249
javni informacijski sustav Start

U utorak, 3. prosinca, s radom počinje javni informacijski sustav Start koji korisnicima, građanima Republike Hrvatske, omogućuje jednostavno i brzo pokretanje poslovanja elektroničkim putem za društva s ograničenom odgovornošću, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću i obrte.

START bi trebao skratiti proces pokretanja poslovanja na svega nekoliko dana uz smanjenje troškova osnivanja za 30 posto u odnosu na sadašnji proces.

Prednost sustava START je uspostava jedne točke za komunikaciju i razmjenu podataka, prikupljanje podataka po načelu “samo jednom” i njihova automatska razmjena između institucija i banaka, koncept jednog e-obrasca koji korisniku omogućava samostalnost bez potrebe uključivanja posrednika u obliku javnog bilježnika te stalnu informiranost korisnika o statusu zahtjeva, što u konačnici dovodi do znatnog smanjenja troška i vremena pokretanja poslovanja.

>>Što nas motivira na samozapošljavanje

Osam koraka integrirano u jedan

“Velika je razlika između osnivanja obrta ili trgovačkog društva i pokretanja poslovanja. Osam koraka integriramo u jedan, proces koji je do danas u prosjeku trajao 38 dana svodimo na dva ili tri. Proces pojeftinjujemo, nadam se i pojednostavljujemo. Sve ono što se do sada dešavalo u tih osam koraka, obilazak raznih šaltera, komunikacija s raznim službenicima, sad se obavlja iz ureda ili fotelje u dnevnom boravku, s osobnog računala, uz jedan jedinstveni elektronički obrazac”, rekao je ministar gospodarstva i poduzetništva Darko Horvat prilikom predstavljanja projekta u ponedjeljak u Ministarstvu.

Trošak osnivanje društva s ograničenom odgovornošću kroz digitalni sustav START iznosit će 200 kuna, dok će trošak osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću iznositi 40 kuna, od čega 10 kuna predstavlja temeljni kapital. Trošak osnivanja obrta iznosi 250 kuna, što uključuje upravnu pristojbu.

Preduvjet je da osnivač(i) budu korisnici sustava eGrađanin i da imaju dovoljnu razinu vjerodajnica. To znači da moraju posjedovati vjerodajnice visoke razine sigurnosti – FinaCertRDC certifikat na QSCD kripto uređaju ili Elektronička osobna iskaznica (eOI) za potrebe identifikacije i autentifikacije korisnika te elektronički potpis za potrebe potpisivanja elektroničke dokumentacije za društva.

Ispunjavanjem elektroničkog obrasca na stranici start.gov.hr korisnik može napraviti sve potrebno za osnivanje trgovačkog društva.

Korisnik START-a sam kreira svoju uslugu, birajući obvezne prijave:

• upis društva u sudski registar i Registar poslovnih subjekata ili
• upis obrta u Obrtni registar i registar poreznih obveznika

te opcionalne prijave:

• upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja,
• predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u odabranoj banci,
• registraciju u sustav HZMO-a.

Za osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću proces traje oko pola sata, a za društvo s ograničenom odgovornošću petnaestak minuta više, tvrde u Ministarstvu gospodarstva u kojem je osmišljen sustav koji je pak razvila Financijska agencija.

U sustav uključene i banke

U sustav je uključeno osam institucija, među kojim su i banke, tako da se temeljni kapital za j.d.o.o. može uplatiti kreditnom karticom. Također, kroz sustav se može otvoriti transakcijski račun.

U START-u su za sada PBZ i Erste banka, ali načelno je dogovoreno da će se pridružiti i druge banke.

Digitalizacijom procesa osnivanja poslovnih subjekata trebao bi se skratiti (i ujednačiti) proces upisa na trgovačkim sudovima.

Sustav će se nastaviti nadograđivati funkcionalnostima. Između ostaloga, trebalo bi omogućiti da tvrtke kroz sustav START mogu osnivati i strani državljani, promjene za postojeća društva i obrte te druge usluge za poduzetnike i obrtnike.

Iduće godine stiže STOP

Ministar Horvat je najavio je da će START do kraja iduće godine dobiti još dva koraka: “Današnji start nije kraj priče. Ovo je prvi iskorak koji smo priveli kraju i već sutra kreće novi projektni zadatak. U sustav ćemo uključiti i neke druge digitalizirane procese, a u sljedećoj godini START-u ćemo dodati i STOP, u kojem ćemo na ovakav ili sličan način omogućiti jednostavno zatvaranje obrta ili trgovačkog društva.”

Horvat je istaknuo da je posao za Ministarstvo odradila FINA, čime je pokazala da imamo servis “koji je spreman, u ovakvim informatičkim iskoracima, odgovoriti zahtjevnom projektnom zadatku kakav smo prije sedam mjeseci stavili pred njih”.

Projekt je financiran iz državnog proračuna, a trošak izrade aplikacije je nešto veći od šest milijuna kuna. “Svi ostali troškovi koji će se desiti bit će podmireni iz strukturnih fondova EU, a u nastavku razvoja aplikacije i dalje ćemo koristiti raspoložive izvore financiranja”, zaključio je ministar Horvat.