Minimalna neto plaća povećana na 3400 kuna

Minimalna bruto plaća za 2021. godinu iznosit će 4250 kuna, dok je minimalni iznos neto plaće 3400 kuna. To je u bruto iznosu za 187 kuna više, a u neto iznosu 150 kuna više u usporedbi s minimalnom plaćom za 2020. godinu

69
minimalna plaća 2021

Nakon razgovora i analiza koje je vodila sa socijalnim partnerima Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu o iznosu minimalne plaće za 2021. godinu.

Minimalna bruto plaća za 2021. iznosit će 4250 kuna, dok je minimalni iznos neto plaće 3400 kuna. To je u bruto iznosu za 187 kuna više, a u neto iznosu 150 kuna više u usporedbi s minimalnom plaćom za 2020. godinu.

“Riječ je o povećanju neto minimalne plaće od 4,61 posto u odnosu na neto iznosu minimalne plaće u odnosu na ovu godinu.

Ukupno povećanje minimalne plaće od 1. siječnja 2021. u odnosu na 2016. godinu, kada je uvedena minimalna plaća, iznosi 1130 kuna za bruto iznos te 904 kune za neto, odnosno 36,21 posto.

Poslodavci protiv povećanja minimalne plaće

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da “razdoblje krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije pravi trenutak za povećanje plaća”.

“Takvo povećanje najviše će pogoditi industrije poput tekstilne koji su ionako u vrijeme ove krize suočeni s mnogim drugim problemima. Tekstilnu industriju i mnoge druge industrije obilježio je konstantan rast troškova, a posebno u dijelu energije i prijevoza radnika. Tijekom lockdowna i kasnije događao se prekid poslovnih odnosa u dijelu dopreme robe, plasmana na tržište u trgovačkim prostorima, a time i narudžbi, što se posebno odnosi na Italiju i Njemačku, tako da su već izostale dopreme i narudžbe i upitna je daljnja suradnja s poslovnim partnerima u inozemstvu”, navodi se u priopćenju HUP-a

“Zakonom nametnuta obveza podizanja minimalne plaće u niskoakumulativnim djelatnostima s visokim udjelom radne snage u prihodima dovest će u pitanje opstojnost brojnih tvrtki i radnih mjesta u njima”, rekao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

U srijedu je i Europska komisija predložila europsku direktivu o minimalnim plaćama i kolektivnom pregovaranju, na što je krovna organizacija poduzetnika BusinessEurope poslala oštru reakciju.

“Ovaj prijedlog protivi se većinskom stajalištu država članica EU-a – mnoge se zalažu za neobvezujući instrument – i zanemaruje snažne prigovore europske poslovne zajednice”, navodi se u priopćenju BusinessEuropea.