U godinu dana broj građevinskih obrta porastao 10 posto

Ukupno je u protekle tri godine položeno 375 ispita o stručnoj osposobljenosti u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je svake godine najviše keramičara

17
obrt u građevinarstvu
[Izvor: Pixabay]

Broj obrta u građevinarstvu je za 10 posto veći u odnosu na lipanj prošle godine, izvijestila je Hrvatska obrtnička komora. U navedenom razdoblju otvoren je 901 građevinski obrt više nego što ih je zatvoreno. Ukupno je riječ o 9641 obrtu koji zapošljava 13.563 radnika. Unazad pet godina broj obrta u građevinarstvu porastao je za 48 posto.

Broj građevisnkih obrta raste iako svakoga dana s Banije, iz Slavonije i Zagreba pristižu informacije o nedostatku kvalificiranih radnika potrebnih za obnovu od potresa i za sanaciju šteta od nedavnih oluja. Isto potvrđuju i rezultati resornog istraživanja u okviru EU sufinanciranog projekta “CRO skills RELOAD”, kojeg provodi Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s partnerima – Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Regionalnom energetskom agencijom Sjever i Zajednicom građevinskih škola Republike Hrvatske. U istraživanju se procjenjuje da nedostaje 24.500 radnika strukovnih zanimanja potrebnih za energetsku obnovu zgrada u sljedećoj godini.

Najviše aktivnih građevinskih obrta (1248) registrirano je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi i najveći brojčani rast u odnosu na prošlu godinu – registrirano je 150 obrta više (+13,7%).

Slijede je Istarska županija s 1151 građevinarskim obrtom i rastom u posljednjih godinu dana za gotovo 10 posto (102 obrta više) te Primorsko-goranska s ukupno 989 obrta u građevinarstvu i rastom od 8 posto (72 obrta više).

Grad Zagreb i Zagrebačka županija zajedno imaju 1563 aktivna obrta u sektoru građevinarstva, a unazad godinu dana njihov je broj porastao za 12,8 posto, odnosno za 177 obrta. Najesen će Obrtnička komora Zagreb pokrenuti projekte stručnog usavršavanja i ažuriranja baze podataka za navedeni sektor.

Ukupno je u protekle tri godine položeno 375 ispita o stručnoj osposobljenosti u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je svake godine najviše keramičara – u trogodišnjem periodu položilo ih 300. U istom razdoblju položena su 144 majstorska ispita u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je najviše soboslikara/ličilaca (56) i zidara (44), a najmanje krovopokrivača (5).

“Unatoč rastu obrta u građevinarstvu od 10 posto i ukupnom rastu svih obrta za čak 8 posto, majstora nema dovoljno uslijed velike potražnje na tržištu i potrebe za obnovom i sanacijom šteta na nekoliko lokaciju u Hrvatskoj. Kao što stalno naglašavam: majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji. Svijest o tome u javnosti je sve snažnija, najvažnije kod roditelja i mladih, pa tako raste i interes za strukovnim zanimanjima.

Primjerice, u 2022./2023. godini je zabilježen porast upisa u zanimanja zidar i fasader, uz kontinuirano visok interes za instalatera grijanja i klimatizacije te kućnih instalacija, vodoinstalatera i elektroinstalatera. Pozivam mlade da se odluče za strukovna zanimanja – uspjeh, ali i poslovna i privatna sreća je tada gotovo potpuno u vašim vještim rukama”, poručio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.