Hrvatska će kroz transnacionalni projekt dobiti Regionalni centar za vodik

Koncept projekta obuhvaća razvoj cijelog lanca korištenja obnovljivog vodika, od proizvodnje preko skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, ponajprije industriji te kopnenom i pomorskom prometu

72
Dolina vodika Sjeverni Jadran
U ime konzorcija u kojem je 37 tvrtki, sveučilišta i drugih institucija iz Slovenije, Hrvatske i autonomne talijanske regfije Friulija - Julijska krajina ugovor je potpisao glavni izvršni direktor HSE-a Tomaž Štokelj [Izvor: HSE]

Konzorcij u kojem je 37 partnera iz Slovenije, Hrvatske i talijanske autonomne regije Friuli Venezia Giulia potpisao je prošlog tjedna s europskom udrugom za vodik Clean Hydrogen Partnership ugovor o sufinanciranju projekta “Dolina vodika Sjeverni Jadran” s 25 milijuna eura bespovratnih sredstava, objavila je jedna od vodećih tvrtki u konzorcju, slovenska energetska kompanija Holding Slovenske Elektrarne (HSE). Glavni izvršni direktor HSE-a Tomaž Štokelj potpisao je ugovor u ime cijelog konzorcija.

Potpisivanjem ugovora  službeno je odobrena provedba ovog transnacionalnog europskog projekta u sklopu programa Horizon Europe, koji je usmjeren na uspostavu namjenske doline vodika. Projekt će se provoditi od 1. rujna 2023., trajat će 72 mjeseca i sadržavat će sedamnaest pilot projekata na različitim lokacijama u sve tri zemlje partnera.

U projektu sudjeluje 37 partnera – tvrtki, sveučilišta, instituta i drugih javnih institucija. Koncept projekta obuhvaća razvoj cijelog lanca korištenja obnovljivog vodika, od proizvodnje preko skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, ponajprije industriji te kopnenom i pomorskom prometu.

Izvor: HSE

S područja Hrvatske u projekt je uključeno 6 tvrtki, 3 znanstveno-istraživačke organizacije te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatski partneri dobit će ukupno 7,4 milijuna eura bespovratnih sredstava, navodi se u priopćenju Maritime Center of Excellence, koja je jedan od hrvatskih partnera u projektu.

Industrijske tvrtke iz sve tri zemlje razvit će pilot-projekte za proizvodnju više od 5000 tona vodika godišnje iz obnovljivih izvora te za njegovo skladištenje, distribuciju i primjenu. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je stvoriti tržište obnovljivog vodika na strani potražnje i na strani ponude, što će obnovljivi vodik učiniti konkurentnim energentom budućnosti.

Teuta Duletić, Maritime Center of Excellence [Izvor: LinkedIn]
“Za Hrvatsku je bitno da ćemo kroz taj projekt dobiti Regionalni centar za vodik, a spomenute tvrtke će intenzivno raditi i na projektu razvoja i opremanja plovila na vodikov pogon”, izjavila je direktorica tvrtke Maritime Center of Excellence Teuta Duletić.

S obzirom na to da potiče napredna rješenja za primjenu vodika te razvoj znanja i infrastrukture, projekt slijedi i druge ključne ciljeve iz Europskog zelenog plana. To se prvenstveno odnosi na dekarbonizaciju važnih industrijskih grana, kao što su proizvodnja čelika, cementa i stakla, i na održiva prometna rješenja vezana uz smanjenje ugljičnog otiska.

Tako će projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran” stvoriti cjeloviti ekosustav za prelazak na korištenje obnovljivog vodika, što uključuje proizvodne i uslužne djelatnosti te potrebe kućanstava i građana, čime se ujedno stvaraju radna mjesta budućnosti, s potrebnim vještinama i stručnosti.

Zbog toga je i projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran” dobio Pečat izvrsnosti koji se u sklopu programa Horizon Europe dodjeljuje projektima koji su ocijenjeni izvrsnim.
Projekt je već postavljen na platformu Mission Innovation Hydrogen Valley kojom upravlja Clean Hydrogen Partnership, europska udruga za vodik, potvrdio je Tomaž Štokelj, glavni izvršni direktor HSE-a.