Od 17. studenoga Hrvatskoj je dostupno 500 mil. eura iz programa SURE

Ako ne zadržite radnike, njihovo znanje i vještine, nećete moći preuzeti nove narudžbe nakon oporavka, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

45
SURE
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Od utorka, 17. studenoga, Hrvatskoj je dostupna prva tranša od 500 milijuna eura u okviru programa SURE, potvrdila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

“To su dobre vijesti za zaposlene i za poduzeća. Kroz program SURE zdravim tvrtkama koje je pandemija pogodila poručujemo ‘Nemojte otpuštati radnike! Zadržite ih!’. Mi ćemo isplatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade koliko je to uobičajeno. Ako ne zadržite te radnike, njihovo znanje i vještine, nećete moći preuzeti nove narudžbe nakon oporavka”, poručila je predsjednica Europske komisije. “Ovo je mjera koja će zaštiti tvrtke i radnike tijekom pandemije i pomoći im da premoste teškoće dok se ekonomija ne oporavi.”

Druga tranša bit će isplaćena kasnije, a ukupno će Hrvatskoj u okviru programa SURE biti isplaćena milijarda eura.

Program oporavka ‘Next Generation EU’

“Program SURE je izuzetno važan za tržište rada i radnike u Europskoj uniji, ali našem gospodarstvu treba mnogo više”, istaknula je Ursula von der Leyen. “Zbog toga smo predložili program oporavka ‘Next Generation EU‘ (‘Europska unija sljedeće generacije’). U tom programu za Hrvatsku će biti dostupno 6 milijardi eura. Želimo to zajedno investirati u naše gospodarstvo i to tako da ga istovremeno moderniziramo, da investiramo u takozvani New Green Deal (Novi zeleni dogovor), u otporniju ekonomiju, u digitalizaciju… Sve to važno je ne samo kako bismo se oporavili, što je ključno, nego kako bismo se modernizirali za budućnost, tako da naše jedinstveno tržište bude jače.”

Mađarska i Poljska uložile su veto na usvajanje višegodišnjeg proračuna EU zbog prijedloga da se isplate iz fondova Unije vežu uz vladavinu prava, što uključuje i Fond za oporavak.

“Jako je važno da se pregovori nastave. Pozivam sve da imaju na umu da smo u jako dubokoj krizi izazvanoj pandemijom. Najvažnije je imati na umu da europskim radnicima i narodima trebaju te investicije. Moramo pregovarati i brzo donijeti odluke”, poručila je von der Leyen.

Veto Mađarske i Poljske na usvajanje proračuna EU

Europska komisija je proteklih tjedana naporno radila kako bi dobila uvid u široki portfelj kandidata koji rade na izradi cjepiva protiv Covida-19.

“Prošlog tjedna stigle su dobre vijesti iz BioNTecha, a već sutra ćemo imati peti ugovor s jednom farmaceutskom tvrtkom, zove se CureVac, koja ima vrlo obećavajući projekt. Imamo širok portfelj potencijalnih cjepiva. Moramo kroz proces autorizacije osigurati da ona budu učinkovita i sigurna. To su najvažniji kriteriji za europske građane. Hrvatska može računati da će svaka država članica čim dobijemo cjepivo pod istim uvjetima dobiti pristup proporcionalno broju stanovnika.”

Predsjednica Europske komisije osvrnula se i na borbu protiv terorizma: “To je vrlo važno pitanje. Poboljšali smo situaciju proteklih godina, no još uvijek imamo mnogo posla”.

“Komisija će 9. prosinca predstaviti plan za borbu protiv terorizma. Krajem studenoga predstavit ćemo i plan za integraciju i inkluziju. Najbolji način borbe protiv radikalizacije je prevencija, znači inkluzija i integracija mladih u Europu. Također, pojačat ćemo napore koji se tiču osnaživanja Europola i Eurodaca. To će biti dio plana za borbu protiv terorizma koji će Komisija predstaviti početkom prosinca”, najavila je Ursula von der Leyen.

>>Komisija predlaže europski program solidarnosti vrijedan 100 mlrd eura