Otvoren natječaj za “Pokreni nešto svoje”, program potpora poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima

Program ukupne vrijednosti 400.000 kuna namijenjen je financiranju poduzetničkih projekata s pozitivnim društvenim utjecajem. Početak provedbe projekata predviđen je za 1. travnja 2017. godine

u 14:53 Zadnja izmjena: 02.03.2017 u 20:00
38
Pokreni nešto svoje

ACT grupa i Philip Morris Zagreb d.o.o. predstavili su danas zajednički projekt Pokreni nešto svoje,  program potpora poduzetničkim projektima s pozitivnim društvenim utjecajem. Prijave na natječaj otvorene su do 12. prosinca u 12 sati preko web stranicama programa www.pokreninestosvoje.hr, a rezultati natječaja bit će objavljeni 28. veljače 2017., također na web stranicama programa.

Kome je program namijenjen

Program ukupne vrijednosti 400.000 kuna namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima. Pojedinačna vrijednost potpore po projektu iznosi do 80.000 kuna, a predviđeno je da će se ukupni iznos potpora raspodijeliti na pet do deset projekata.

Program Pokreni nešto svoje sufinancira 80 posto prihvaćenih troškova u odnosu na ukupnu vrijednost projekt, a korisnik preostalih 20 posto. Sredstva na temelju predloženog proračuna projekta će biti uplaćena nakon potpisivanju ugovora.

„Jedan od ključnih izazova s kojima se susreću mikro poduzetnici je otežan pristup financiranju za poduzetničke aktivnosti, odnosno nedostatak sredstava za ulaganje i razvoj, istraživanja, obrazovanje i infrastrukturu. Ovaj program pomaže konkretne i jasne projekte koji će pokrenuti novo ili razviti postojeće poduzeće ili neki određeni segment poduzeća“, rekao je Teo Petričević, direktor ACT grupe.

Philip Morris Zagreb financira program, a ACT grupa će korisnicima osigurati savjetodavnu podršku. Njeni stručnjaci će i evaluirati projekte.

Izvršni direktor ACT grupe Stjepan Mikec istaknuo je da je program namijenjen mikro poduzećima u nastajanju, inovativnim startupovima, poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom ili poduzetničkom idejom koja će pozitivno utjecati na društvo ili okoliš, ali i za projekte koji unaprjeđuju poslovanje postojećih mikro poduzeća. Prijaviti se, dakle, mogu i fizičke osobe, ali prije potpisivanja ugovora moraju osnovati tvrtku.

Projekti će se procjenjivati na osnovu kvalitete, održivosti i standardnih financijskih parametara, ali i na temelju vrijednosti koju donose okolini – ekonomskom, društvenom i okolišnom povratu.

„Dodatne bodove će dobiti inovativni projekti s elementima društvenog poduzetništva i društveno odgovornog poslovanja. Prednost će imati projekti temeljeni na održivom poslovnom modelu koji ima potencijal rasta i replikacije u druge sredine“, pojasnio je Mikec,
U drugi krug trebalo bi biti odabrano dvadesetak projekata koje će predstavnici ACT grupe obići kako bi ih dodatno vrednovali, a nakon toga će biti odabrano pet do deset projekata koji će ući u program.

Početak provedbe projekta Pokreni nešto svoje

Početak provedbe projekata Pokreni nešto svoje predviđen je za 1. travnja 2017. godine, a završetak 30. rujna.

„Smatramo da je pravi trenutak da damo svoj doprinos društvu i ovoj sredini. Ocijenili smo da ćemo najveći utjecaj postići podržavanjem održivih projekata u području mikro poduzetništva“, rekao je Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova u Philip Morrisu Zagreb.Dodao je da su za partnera u tome odabrali organizaciju s velikim iskustvom u takvom djelovanju.

ACT grupa je konzorcij društvenih poduzeća iz sjeverozapadne Hrvatske koji promiče i potiče razvoj eko-društvene ekonomije u Hrvatskoj i regiji. U proteklih desetak godina podržali su pedesetak projekata u lokalnoj zajednici, a strateški projekti koje podržavaju su Nacionalna mreža centara za ponovnu uporabu, Regionalna zaklada za razvoj lokalne zajednice i civilnog društva, Društveni centar Čakovec te Razvoj i uspostava nacionalnog sustava radne integracije.