Ipak se kreće. Tako bi se u jednoj rečenici mogao nazvati interes otočnih poduzetnika za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Dok se cijeli svijet nalazi u energetskoj tranziciji, tim putem ide i Hrvatska, pa i naši otoci koji obiluju suncem, a samim tim i potencijalom za sunčevu energiju, kaže Maja Jurišić iz Pokreta otoka.

“Važno je napomenuti da na našim otocima nije dozvoljeno postavljanje vjetroelektrana, tako da je ono što ostaje kao potencijalni izvor energije – sunce i eventualno energija mora ili proizvodnja energije iz otpada”, ističe Jurišić.

Oni su kao Pokret otoka pokrenuli priču energetske tranzicije hrvatskih otoka 2019. godine kada su postali regionalni partneri Tajništva za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji. Sada već petu godinu otočanima pružaju informativne i savjetodavne usluge te tehničku podršku za razvoj obnovljivih izvora energije uz sudjelovanje lokalne vlasti, građana i institucija.

“U posljednjih pet godina puno se toga napravilo po pitanju planova i razumijevanja energetske tranzicije. Vidimo pomake u postavljanju solara na obiteljske kuće te na poduzetničke objekte. Istim smjerom idu gradovi i općine, koji su u procesu mapiranja svojih javnih zgrada i potencijala energetske obnove postavljanja solarnih elektrana. Kao svijetli primjer uvijek ističemo cresko-lošinjski arhipelag koji je razvio nekoliko projekata solara na javnim zgradama i institucijama, osnovana je i energetska zadruga čiji su osnivači gradovi Cres i Lošinj, ali i privatni poduzetnici i obrazovne institucije. Zadruga je osnovana s ciljem da se otkupi dio zemljišta te da se crowdfundingom uključe svi građani.

Nadalje, pomogli smo u izradi strategija za prelazak na čistu energiju, za cresko-lošinjski arhipelag, Hvar, Brač, Korčulu, te za osam zadarskih otoka, Dugi otok, za solare na Elafitima te na Ižu. Počeli smo s ISLET projektom u suradnji s Maltom, Grčkom, Italijom i Danskom kako bi potaknuli ulaganje u obnovljive izvore energije”, nabraja Jurišić.

Na pitanje koliko se poduzetnici na otocima odlučuju na ovaj vid ulaganja, Jurišić kaže:
“Sve češće jer im troškovi energenata znatno rastu i ne mogu biti konkurentni, dodatno postoje brojni poticaji koji olakšavaju odluku o investiciji”.

Ono sto prijeći razvoj, osobito na otocima, su neriješeni imovinsko pravni odnosi, konzervatorske zaštite (osobito kod javnih zgrada) i nedovoljno znanja o cijelom sektoru,  navodi Maja Jurišić.

Poznato je da po ulaganjima u obnovljive izvore energije prednjače otočani sjevernog Jadrana, no ovakvih ulaganja ima i južnije. Poduzetnici koji su prihvatili poziv za ulaganje u sunčane kolektore su u Supetru, točnije u Villi Adriatica. Kako kažu očekuju da će ovakvo ulaganje biti isplativo.

“Postavili smo sunčani kolektor snage 25 kwh na jedan kolektor. Što se nas tiče, mi smo sve uredno odradili, no zapelo je kod HEP-a pri spajanju. To je sve presporo i mislim da bi se to trebalo promijeniti jer ovakvim načinom ne možemo funkcionirati. Ti solari su se trebali isplatiti za pet godina, no problem je nastao u spajanju. Isplativost će biti vidjiva tek kad se spoje”, kažu nam u upravi Ville Adriatice, navodeći kako su radnici iz tvrtke “Forte Solar” bili vrlo brzi i profesionalni. U supetarskoj tvrtki tako proizvedenu energiju planiraju koristiti za grijanje bazena, rasvjetu, rashladne uređaje, bojlere. Nadaju da će HEP odraditi svoj dio priče kako bi ulaganje u konačnici imalo i ekonomsku računicu.

A što država čini kako bi poduzetnicima pomogla u sufinanciranju ulaganja u solarne panele?

Kako je najavljeno iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, do kraja ove godine raspisat će se natječaj u vrijednosti od 125 milijuna eura i to za digitalnu i zelenu tranziciju, resorno učinkovito gospodarstvo, a cilja se na srednja poduzeća koja imaju visok energetski intenzitet. Vaučeri za digitalizaciju će biti raspisani do kraja ove godine.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je rezultate natječaja za dodjelu sredstava iz Modernizacijskog fonda za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu. Na raspolaganju je bilo 60 milijuna eura, a između ostalih prihvaćene su ponude otočnih tvrtki Lošinjska plovidba – brodogradilište d.o.o. (odobreno 422,16 tisuća eura) i Pag 91 d.o.o. koja se bavi proizvodnjom soli (odobreno 194,48 tisuća eura).


Projekt izrade i objavljivanja serijala tekstova pod naslovom Poduzetništvo na hrvatskim otocima, autorice Ojdane Koharević, financijski je podržala Agencija za elektroničke medije, kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2023. godinu. Tekst#6