U sferi posla, poduzetništva, gospodarstva, biznisa, medijacija uzima sve više maha, jer sudski su postupci nepredvidljivo dugi. Na sudu uvijek imamo pobjednika i gubitnika, naprosto nema sudske parnice bez toga. A kod medijacije u gospodarstvu, obje stranke mogu biti zadovoljne, a i jeftinije je, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM, u emisiji Medijator, odvjetnica i medijatorica Vlatka Adler, vlasnica Odvjetničkog ureda & Ureda za mirenje Adler, koji djeluje u Beču i Zagrebu.

Medijacija na početku spora ne može doći do izražaja kao negdje na sredini ili na njegovu kraju. Temeljno ljudsko pravo je pristup sudu, a trebalo bi biti temeljno ljudsko pravo na mirna rješenja, poručuje Adler.
Kaže da u teoriji mirenja, strana koja ne želi pokušati mirenje – ne mora pokušati mirenje. „I to bi se trebalo mijenjati, na razini EU su već pokrenuti koraci, tako da svi koji ‘proizvode’ konflikt i sporove trebali bi preuzeti odgovornost za njihovo rješavanje, i to prije nego što se obrate cijelom državnom, pravosudnom sustavu za rješavanje.“

Obveza medijacije

– U Austriji postoji obveza medijacije kada firme i poduzetnici, obrtnici, žele otkazati ugovor naučniku, moraju prvo pokušati medijaciju. Pokazalo se, sa psihološkog aspekta, da je za te mlade ljude, maloljetnike, puno ugodnije napraviti medijaciju nego sjesti sa šefom u četiri oka, kazala je Adler. Dodaje da je medijacija postala nužna i u obiteljskim odnosima, razvodima, podjeli imovine… što može iznimno biti dugotrajno stresno za sve.

– Medijacija nije kada kolege, koji nisu odradili ni osnovnu obuku iz medijacije, kažu ‘pa ne treba nama medijator, mi ćemo se to sami dogovoriti, nazovem kolegu i mi se dogovorimo‘.
Medijator je osoba koja osigurava kvalitetnu komunikaciju koju stranke ne mogu same postići, pa čak niti odvjetnici. Ako imamo dvije stranke i dva odvjetnika, tu još uvijek nema garancije da će se te četiri osobe moći oko nečega bitnog dogovoriti, naći rješenje. Medijator je, definitivno, ta peta osoba koja prvo osigurava kvalitetnu komunikaciju – da se svi čuju, da svi dođu do riječi, da ne budu preglasni nepotrebno i da nema zauzimanja strana, te da nijedna strana ne bude zakinuta, pojašnjava.

Mirna rješenja

Naime, uvijek postoji jača i slabija strana, zbog čega treba postojati netko tko će paziti da slabija strana ne bude pregažena, jer imate ljude koji su već doživjeli toliko udaraca i toliko se osjećaju nesigurno, jadno, financijski iscrpljeno i samo žele da proces završi. Tu je zato bitna uloga medijatora koji pazi da ne pristanete baš na bilo što, istaknula je Adler,
Kaže da je odvjetnica kojoj je mirenje uvijek prvo na umu.

– Nisam i ne smatram se jako kompetitivnim odvjetnikom. Ima kolega koji stvarno jako vole borbu, napad, a ja više volim strategiju, razmisliti i vidjeti što, kako. Nisam nikada mislila da je moje mjesto biti glasna, agresivno nastupati. Iskustvo mi govore da stranke upravo to prepoznaju jer dolaze s rečenicom čuli smo da se vi bavite medijacijom u predmetima, naglasila je u razgovoru za poslovniFM Vlatka Adler.

Emisiju možete poslušati u nastavku, a cjeloviti tekst pročitajte na poslovniFM-u.