Talijanski Investindustrial u Rimac Grupu uložio 120 mil. eura

Investindustrial ima isksutvo i veze u automobilskoj industriji s obzirom na to da je većinski dioničar kultnog britanskog proizvođača sportskih automobila, tvrtke Morgan Motoring Company, a prethodno je ulagao u Ducati i Aston Martin

155
Investindustrial
[Izvor: Rimac automobili]

Talijanska investicijska tvrtka Investindustrial uložila je 120 milijuna eura u Rimac Grupu. Tako se talijanska investicijska tvrtka pridružila uglednom društvu koje podupire brzorastuću hrvatsku kompaniju u kojem su Porsche, Hyundai i Kia.

Investindustrial je prvi put investirao u Rimac 2021., no od kapitalne injekcije vjerojatno je mnogi važnije iskustvo i veze u automobilskoj industriji koje je donio. Naime, talijanska tvrtka je od 2019. većinski dioničar kultnog britanskog proizvođača sportskih automobila, tvrtke Morgan Motoring Company, a prethodno je ulagala u Ducati i Aston Martin.

Talijanska investicijska tvrtka procjenjuje da će električni automobili do 2025. činiti trećinu tržišta i više od polovice do 2023., te stoga ima za cilj “ubrzati prijelaz na elektrifikaciju podržavajući najučinkovitije tehnološke mogućnosti za električne automobile visokih performansi koje je razvio Rimac”.

Mate Rimac svoju kompaniju osnovao je 2009. godine, a danas Rimac Grupa ima više od 1300 zaposlenih, a najpoznatija je po svojim hiperautomobilima Concept One i Nevera. Nakon što je Porsche sredinom 2021. povećao svoj vlasnički udjel na 45 posto, dogovoren je prelazak kultne marke sportskih automobila Bugatti iz Volkswagen grupe u zajedničku kompaniju koju su osnovali Rimac i Porsche – Rimac automobili.

Rimac je pak izdvojio svoj tehnološki odjel u samostalni poslovni subjekt koji razvija tehnologiju za električna vozila koju ne bi koristila samo tvrtka Rimac automobili, nego i drugi veliki proizvođači automobila. Rimčeva tehnologija već je ugrađena u modele Aston Martina, Pininfarine, Hyundaija, Kije, Koenigsegge i Porschea.

Sada Rimac zahvaljujući ulaganju Investindustriala namjerava proširiti svoje dosege: “Povećavamo našu obitelj modela hiperautomobila, počinjemo masovnu proizvodnju niza originalnih rješenja za električna vozila i posvetit ćemo se daljnjim istraživanjima u segmentu transporta. Također, gradimo naš novi kampus u Hrvatskoj i predstavljamo Neveru kupcima diljem svijeta”, rekao je Mate Rimac. “Ova najnovija suradnja s tvrtkom Investindustrial ne samo da osigurava naše buduće ambicije, već nam omogućuje da iskoristimo golemo iskustva kako bismo ubrzali razvoj naše vizije, u skladu s preciznošću i inovativnošću po kojoj je Rimac grupa postala poznata.”

Andrea C. Bonomi, predsjednik industrijskog savjetodavnog odbora Investindustriala, istaknuo je kako je ponosan na suradnju s Rimac Grupom i njenim osnivačem Matom Rimcem,  “vizionarom poduzetnikom koji je u samo 12 godina Rimac Grupu uspostavio kao mjeru uspjeha u sektoru, kombinirajući prošlost i budućnost automobilske industrije”.

“Kao Investindustrial stavit ćemo svoje vještine i našu međunarodnu mrežu na raspolaganje Rimcu. Želimo biti solidan, dugoročan partner u implementaciji vrhunskih tehnologija Rimac Grupe koje su temelj za daljnje jačanje pozicije u sektoru električne mobilnosti”, rekao je Bonomi.