HZZ: Zahtjevi za potpore za ožujak zaprimaju se od 1. do 23. travnja

Mjeru za očuvanje radnih mjesta u ožujku više ne mogu koristiti poslodavci iz financijskih i osiguravateljnih djelatnosti te poslodavci iz djelatnosti kockanja i klađenja

64
mjere za očuvanje radnih mjesta

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na sjednici održanoj 3. ožujka donijelo je odluku o donošenju nove mjere – potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za ožujak 2021.

U odnosu na mjere koje su vrijedile za siječanj-veljaču smanjena je lista djelatnosti za koje može biti dodijeljena potpora, dodavanje suvlasnika i osnivača u ciljanu skupinu radnika te dokazivanje pada prihoda.

Mjeru više ne mogu koristiti poslodavci iz financijskih i osiguravateljnih djelatnosti te poslodavci iz djelatnosti kockanja i klađenja (NKD 92).

Zahtjev za ovu potporu mogu podnijeti svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a najkasnije do 31. prosinca 2020. i to za radnike zaposlene najkasnije do 28. veljače 2021.

Dokazuje se pad prihoda u odnosu na 2019. godinu

Kako bi ostvarili potporu, poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2020. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.

Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020., u odnosu na isto razdoblje 2019.

Alternativno će trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019. temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019. Poreznoj upravi.

Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2020. temeljem predaje tablice pada, a u slučaju da su osnovani nakon 1. listopada 2020. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na siječanj 2021.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka.

Zahtjevi za isplatu mjesečnih troškova plaće za ožujak 2021. će se zaprimati od 1. do 23. travnja.