Deliveroo najavio izlazak na Londonsku burzu

Deliveroo je u prošloj godini zahvaljujući narasloj potražnji za internetskim narudžbama i dostavom hrane nakon zatvaranja gospodarstva zbog pandemije koronavirusa ostvario operativnu dobit

15
deliveroo

Britanski start-up za dostavu hrane Deliveroo objavio je u četvrtak da planira izaći na Londonsku burzu kako bi pružili poticaj Cityju nakon Brexita. Očekuje se da će tvrtka, iza koje stoji Amazon, izaći na burzu do kraja ove godine.

Tvrtka je prošle godine bila pod nadzorom agencije za tržišno natjecanje zbog manjinskog ulaganja Amazona, no regulator je ulaganje odobrio. U prošloj godini Deliveroo je zahvaljujući narasloj potražnji za internetskim narudžbama i dostavom hrane nakon zatvaranja gospodarstva zbog pandemije koronavirusa ostvario operativnu dobit.

Deliveroo je najavio da će prilikom izlaska na burzu primijeniti dioničku strukturu dvostruke klase kako bi svom osnivaču i izvršnom direktoru Willi Shuu dao veća glasačka prava, a time i kontrolu nad tvrtkom. Dioničku strukturu dvostruke klase prvi su primijenili Google i Facebook. Britanska Vlada je pak lani podržala prijedlog reforme kotacijskog sustava Londonske burze, koji uključuje i ukidanje mogućnosti izlistavanje dionica dvostruke klase.

Deliveroo bi dionice dvostruke klase ograničio na tri godine, a nakon toga bi se prešlo na tradicionalni sustav jednakopravnih dionica, u skladu s preporukama.

“Rođen u Londonu”

“Deliveroo je rođen u Londonu”, poručio je Shu u službenoj izjavi objavljenoj u četvrtak. “Tu sam osnovao tvrtku i isporučio prvu narudžbu. London je izvrsno mjesto za život, rad, poslovanje i jelo. Zato sam ponosan i uzbuđen zbog potencijalnog izlistavanja na Londonskoj burzi.”

Inicijalna javna ponuda dionica Deliverooa je sjajna vijest za Londonsku burzu koja želi privući što više brzorastućih visokotehnoloških tvrtki kako bi se nakon izlaska iz Unije natjecala s New Yorkom i Europskom unijom. Amsterdam je prošlog mjeseca po tržišnoj kapitalizaciji pretekao London i postao najveća europska burza.

“Ujedinjeno Kraljevstvo jedno je od najboljih mjesta na svijetu za pokretanje tvrtke, rast i uvrštavanje na burzu. Takvu reputaciju želimo nadograditi nakon izlaska iz Europske unije”, rekao je britanski ministar financija Rishi Sunak. “Pokrećemo reforme kako bismo ohrabrili dinamične, brzorastuće tvrtke na izlazak na Londonsku burzu.”

“Deliveroo je otvorio tisuće radnih mjesta i prava je britanska tehnološka priča o uspjehu”, dodao je Sunak. “Sjajna je vijest da će se njihov rast nastaviti kroz britanska tržišta kapitala.”

Poticaj britanskom tehnološkom sektoru

Deliveroo nije objavio informacije o cijeni dionica u inicijalnoj javnoj ponudi. Tvrtka je nedavno prikupila 180 milijuna svježeg kapitala, nakon čega je njena vrijednost procijenjena na 7 milijardi dolara. Osim Amazona, Deliveroo podržavaju i Durable Capital Partners, Fidelity, T. Rowe Price, General Catalyst, Index Ventures i Accel.

“Ovo je važan poticaj za britanski tehnološki sektor. Sa sedam novih jednoroga nastalih u 2020. Velika Britanija sada ima ukupno 80 ‘jednoroga’ procijenjenih na više od milijardu funti”, rekao je Stephen Kelly, predsjedavajući lobističke skupine Tech Nation. “To je dvostruko više ‘jednoroga’ nego što ih imaju Njemačka i Francuska”, dodao je Kelly uz najavu kako očekuje niz novih uspješnih britanskih priča.

Špekulira se da o izlasku na Londonsku burzu razmišlja još nekoliko tvrtki. Spominju se fintech start-up Wise i tvrtku za kibernetsku sigurnost Darktrace. U ponedjeljak je danska web stranica s recenzijama Trustpilot objavila da razmatra pokretanje IPO-a u Londonu.

>>Britanska Vlada uvodi posebne vize kako bi privukla fintech stručnjake