Raspisuje se javni poziv za pilot-projekte proizvodnje energije iz mora

U okviru pozivu bi na raspolaganju bilo 1,5 mil. eura, uz ograničenje od 200 tisuća do 1,3 mil. eura po projektu. Planirano je da se ugovori o sufinanciranju potpišu najkasnije u svibnju iduće godine, uz obvezu da se povučeni novac iskoristi do travnja 2024.

65

Do kraja kolovoza mogao bi biti raspisan poziv za poticanje projekata proizvodnje energije iz mora, piše Jutarnji list pozivajući se na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje bi natječaj trebalo raspisati. Bio bi to prvi takav otkako se povlači novac iz fondova Europske unije.

Proizvodnja energije iz mora korištenjem valova, plime i oseke, kao i specijalnih dizalica topline s morskom vodom, u povojima je i u samoj Europskoj uniji, ali je, uz vjetroelektrane, solare i vodik, prepoznata kao jedno od rješenja u aktualnoj zelenoj tranziciji EU.

Pilot-projekti

U okviru pozivu bi na raspolaganju bilo 1,5 milijuna eura, uz ograničenje od 200 tisuća do 1,3 milijuna eura po projektu. Između redaka može se pročitati da će se kroz ovaj javni poziv financirati jedan mali i jedan veliki pilot-projekt, ali to ćemo vidjeti kada počnu prijava na javni poziv.

Udio koji je država spremna sufinancirati u pojedinom projektu iznosi između maksimalnih 50 posto za male do 30 posto za velike poduzetnike.Sufinancira se sama priprema projekta, promidžba i upravljanje njime, a planirano je da se pripadajući ugovori o projektima koji su dobili sufinanciranje potpišu najkasnije u svibnju iduće godine, uz obvezu da se povučeni novac iskoristi do travnja 2024.

Hrvatska ima značajan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, posebno za primjenu tehnologija morske vode. Jedno od rješenja koje bi moglo biti posebno primjenjivo na Hrvatsku, zbog duge obale, odnosi se na sustave dizalica topline s morskom vodom ili SDTMV sustave, navodi se u prijedlogu javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koje je odlučilo u ovoj fazi poticanja proizvodnje energije iz mora podupirati samo projekte dizalica topline s morskom vodom.

Naime, iako u lepezi proizvodnje energije iz mora postoji više spomenutih tehnologija, država je procijenila da bi najviše interesa moglo biti za dizalice, odnosno, kako se navodi u pozivu, za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora u priobalju.

Dizalice topline s morskom vodom

“Budući da razina razvoja morskih tehnologija u Hrvatskoj nije visoka, uzet će se u obzir samo SDTMV sustavi dizalica koje pružaju općenito stabilan i neprekidan izvor grijanja i hlađenja morskom vodom koja djeluje kao stabilna i pouzdan toplinski izvor i ponor. Iako mogu postojati visoki investicijski troškovi, pilot-projekt treba istražiti”, navodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Uspješno provedeni pilot-projekti proizvodnje energije iz mora povećali bi vještine i kapacitete dobavljača i programera te posljedično pridonijeli nižim troškovima instalacije SDTMV.a u budućnosti, ističu u Ministarstvu.

Očekuje se, navodi Jutarnji list da će se na poziv za poticanje projekata proizvodnje energije iz mora s pripadajućim projektima između ostalih javiti općine i gradovi u priobalju.

Prema dostupnim podacima, tehnologija proizvodnje iz energije mora već se koristi na nekoliko lokacija. Na jednom takvom projektu – ugradnji sustava dizalica topline s morskom vodom za zgradu gradske uprave – rade Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) i Grad Poreč. U neposrednoj blizini zgrade gradske uprave nalazi se još nekoliko javnih zgrada koje bi se mogle povezati na zajednički sustav grijanja i hlađenja koji bi bio okolišno neutralan i financijski učinkovit.

Uspješno Tehnologiju proizvodnje toplinske energije iz mora mogle bi također koristiti luke i marine, pokakaju iskustva predstavljena na skupovima koje je organizirala IRENA, a viškovi bi se mogli isporučivati u javnu mrežu.