Sudovi će pojačati kontrolu dugova prilikom osnivanja tvrtki

Izmjenama zakona o sudskom registru sudovima bi se omogućilo da prilikom registracije svake nove tvrtke automatski provjere je li osnivač doista platio sve svoje obveze, uključujući poreze, doprinose i plaće radnika

36

Iako hrvatsko zakonodavstvo kaže da bi onaj koji osniva novu tvrtku trebao biti bez poreznih dugova u svojim ostalim društvima ili u onima s kojima je povezan ili ima udio od barem pet posto, u praksi se to ne događa. Uskoro bi se to trebalo promijeniti. Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je u programu zakonodavne aktivnosti da će u prvom kvartalu ove godine pripremiti izmjene Zakona o sudskom registru. Glavni cilj je implementacija europskih direktiva, ali najavljuju i promjene koje se tiču jačih kontrola kod osnivanja tvrtki, piše Novi list.

“Radna skupina još uvijek radi na izradi Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru, te se u okviru iste razmatraju sva relevantna pitanja kojima je cilj rasterećenje poduzetnika od administrativnih obveza, uključujući i način na koji bi sud mogao doći izravno do podataka o dugovanjima osnivača”, odgovarili su iz Ministarstva na upit novinarke Novog lista Jagode Marić.

Onaj tko osniva novu tvrtku obavezan je tek dostaviti izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da nema dugova s osnova poreza, doprinosa ili neto plaća radnika. Iako ta izjava za sobom povlači prekršajnu, pa i kaznenu odgovornost, njezina se vjerodostojnost kod upisa nove tvrtke ne provjerava. Izmjenama zakona o sudskom registru to bi se trebalo promijeniti i sudovi bi kod registracije svake nove tvrtke trebali provjeravati je li osnivač doista platio sve svoje obveze. U slučaju da se pokaže da netko ima dugove za javna davanja, njemu bi bilo onemogućeno osnivanje novog društva, a ako je priložio izjavu da nema dugovanja, snosio bi posljedice i za neistinitu izjavu.