Erste banka želi u Rijeci razvijati model priuštivog stanovanja

"U Beču se i regulativa prilagodila prema tome da potakne takve inicijative. U Hrvatskoj nema takvih inicijativa", rekao je predsjednik Uprave Erste banke. Dodao je da razgovaraju s Gradom Rijekom oko toga i traže prihvatljivu koncepciju kako to organizirati

68
Christoph_Schoefboeck erste bank
Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, u razgovoru s novinarkom Novog lista Aneli Dragojević rekao je kako je Erste banka “jako zainteresirana” razviti u Hrvatskoj, a pogotovo u Rijeci, model priuštivog stanovanja sličan onome kakav ima Beč.

“Prošle godine počeli smo voditi razgovore s javnim dužnosnicima oko toga i mogu reći – interes postoji! Situacija je malo različita u odnosu na Beč, gdje gotovo 50 posto stambenog fonda se nalazi u takvom sustavu dugoročnog priuštivog izanjmljivanja. U Hrvatskoj to ne postoji još. Mi ćemo jako snažno raditi da tako nešto pokušamo razviti i ja bih volio da Rijeka bude među prvim gradovima gdje se to može realizirati”, rekao je Schoefboeck. “Imamo neke pretpostavke za to. Erste banka je spremna biti pionir investitor za to i ući u investicije zajedno ili s privatnim ili javnim investitorom. Grad je potencijalni partner broj 1. Trebamo grad kako bi ovu inicijativu mogli razviti.

Schoefboeck je istaknuo kako su “u Hrvatskoj su malo drugačji pravni uvjeti i preduvjeti”. “U Beču se i regulativa prilagodila prema tome da potakne takve inicijative. U Hrvatskoj nema takvih inicijativa.”

“Pogledajmo kako se regulativa razvila u Austriji, kako se ovakve inicijative potiču i svakako bih volio nešto slično vidjeti i u Hrvatskoj. Mi ćemo bez obzira na regulativu probati organizirati i razviti jedan takav projekt. Razgovaramo s Gradom Rijekom oko toga i nadamo se da možemo naći zajedničku prihvatljivu koncepciju kako to organizirati.

Ideja je da se grade stanovi koji će ići ne u prodaju nego u dugoročni najam. Taj dugoročni najam bio bi s jedne strane pravno osiguran. Nismo zainteresirani za kratkoročne najmove, već za dugoročne, za život u tim stanovima. Želimo da taj najam bude priuštiv”, zaključio je Schoefboeck.