Tržnica.hr: Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo platformu za kupovinu domaćih proizvoda

Tržnica.hr je online platforma koja na jednom mjestu, iz udobnosti vlastitog doma, omogućava kupoprodaju domaćih proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva

247
Tržnica.hr
Tržnica.hr - Foto: https://poljoprivreda.gov.hr/

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je nacionalnu internet platformu pod nazivom Tržnica.hr, koja omogućava kupnju i prodaju domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske, objavili su iz Ministarstva. Nacionalna internet tržnica je pokrenuta u cilju pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima u izvanrednim okolnostima nastalima pandemijom COVID-19.

Poljoprivredna gospodarstva tako mogu na jednom mjestu ponuditi svoje proizvode koji su iz njihove vlastite poljoprivredne proizvodnje. A svatko tko želi domaće proizvode može ih naručiti i kupiti preko Tržnica.hr platforme direktno od proizvođača. Za kupnju su dostupni proizvodi koje odlikuje domaća proizvodnja i provjerena kvaliteta, navodi se na web stranici platforme.

Trenutno je u ponudi oko 450 proizvoda, razvrstanih u 11 kategorija: voće, povrće, meso, ribe, mliječni proizvodi, jaja, pčelarski proizvodi, žitarice i proizvodi, ulja i masti, pića te ostalih proizvoda poput bilja i začina te prirodna kozmetika. Broj poljoprivrednih proizvođača i proizvoda koji se nude će se svakodnevno širiti.

Poticanje domaće proizvodnje

Putem platforme nacionalne internet tržnice javni naručitelji pronalazit će dobavljače i objavljivati potrebe za nabavu domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u skladu s Odlukom Vlade RH o uvjetima i kriterijima, a koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, na temelju koje se javni naručitelji obvezuju na nabavu domaće, svježe i kvalitetne hrane iz kratkih lanaca opskrbe.

„Iako ubrzana izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom COVID-19, Tržnica.hr nastavak je procesa digitalizacije poljoprivrede kao strateškog smjera njezinog razvoja. Cilj nacionalne internet tržnice je omogućiti građanima Hrvatske jednostavan i brz pristup domaćim, svježim i kvalitetnim proizvodima, a našim vrijednim proizvođačima dati efikasnu platformu za prezentaciju i prodaju proizvoda. Vjerujem kako će građani odabrati svježe i domaće proizvode za sebe i svoje obitelji te na taj način pomagati hrvatsku poljoprivredu.”, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Digitalizacija poljoprivrede

“Poticanje domaće proizvodnje i trženje domaćim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima važne su smjernice i strategije hrvatske poljoprivrede koja je u finalnoj fazi izrade te će uskoro biti predstavljena javnosti za raspravu i dijalog“, naglasila je Vučković.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naglasili da će poljoprivredni proizvođači imati operativnu i administrativnu podršku pri korištenju platforme od strane djelatnika Ministarstva  dodijeljenih po županijama. Oni će pomagati poljoprivrednicima i ribarima pri kreiranju njihove ponude prozvoda na Tržnica.hr.