U Saboru prijedlog Zakona o minimalnoj plaći

Poslodavac će s radnikom morati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu od 4250 kuna, a ne 3400 kuna koliko se radniku isplaćuje na račun

40
minimalna plaća 2021

Saborski zastupnici raspravljat će o prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći kojim bi se trebale omogućiti više minimalne plaće u djelatnostima u kojima vrijede kolektivni ugovori, a plaće će morati biti ugovorene u bruto iznosu.

To znači da će poslodavac s radnikom morati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu od 4250 kuna, a ne 3400 kuna koliko se radniku isplaćuje na račun. Poslodavac koji se na to ogriješi može biti kažnjen sa 60.000 do 100.000 kuna. Ista kazna prijeti poslodavcu koji isplaćuje niža primanja od minimalne plaće, kao i onome koji s radnikom potpiše sporazum da se radnik odriče minimalne plaće.

Minimalnu plaću u Hrvatskoj prima sve više radnika. U prosincu prošle godine minimalnu plaću primalo je nešto manje od 46 tisuća radnika ili 4,2 posto ukupno zaposlenih, a u prvom tromjesečju ove godine njih nešto više od 52 tisuće, što je gotovo 5 posto zaposlenih.