Porezna uprava zaprimila samo 6000 zahtjeva za naknadu fiksnih troškova

Porezna uprava očekivala je između 16 i 20 tisuća zahtjeva za djelomičnu ili potpunu naknadu fiksnih troškova poslovanja za prosinac. Rok istječe 15. veljače, a do sada je zaprimljeno samo 6000 zahtjeva - otprilike trećina u odnosu na očekivanja

79
povrat fiksnih troškova

Porezna uprava do sada je zaprimila oko 6000 zahtjeva za povrat fiksnih troškova u prosincu. To je znatno manje od očekivanog broja zahtjeva, prema procjeni Ministarstva financija.

Do kraja tjedna, zaključno s 15. ovoga mjeseca, zahtjev mogu podnijeti svi kojima je rad smanjen ili obustavljen zbog odluke Stožera civilne zaštite. Sredstva su osigurana, poručio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

“Do sada smo imali nešto više od šest tisuća zahtjeva, a taj broj će se do 15. veljače sigurno povećati. Naša očekivanja su bila da ćemo primiti 16 do 20 tisuća zahtjeva za naknadu dijela ili svih fiksnih troškova”, rekao je Kutleša za Hrvatski radio.

“Što se tiče mjere, isplate obavlja Hrvatski zavod za zapošljavanje. Sredstva su osigurana tako da ne očekujemo ikakve probleme prilikom isplate”, dodao je.

Uvjet – pad prometa veći od 60 posto

Uvjet za isplatu naknade je da je pad prometa veći od 60 posto. Za pad od 60 do 90 posto fiksni troškovi otpisuju se odnosno obeštećuju proporcionalno padu prometa a za pad prometa veći od 90 posto troškovi se otpisuju u punom iznosu.

Zahtjev za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19) poduzetnici podnose Poreznoj upravi pri Ministarstvu financija.

Zahtjev za naknadu fiksnih troškova poslovanja za siječanj podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave putem sustava ePorezna od 15. veljače do 15. ožujka 2021. Iznimno, poduzetnici koji nisu korisnici ePorezne dostavljaju popunjen Zahtjev korištenjem servisa Porezne uprave “Pišite nam”.