Maja Bujas: Sljedeći korak Me.muma je širenje na SAD

Uređaj zajedno s aplikacijom za određivanje plodnih dana kod žena uz analizu sline bi, prema najavama poduzetnice Maje Bujas, na tržištu trebao biti prije ljeta sljedeće godine

u 5:00 Zadnja izmjena: 01.10.2018 u 12:17
526
Me.mum
Maja Buajas, vlasnica Me.muma

Me.mum je napredna aplikacija te s njom povezani uređaj za određivanje plodnih dana kod žena uz analizu sline. Od postojećih se razlikuje budući da jedina prati količinu “paprati” u slini, a machine learning pomaže u definiranju plodnih dana u kojima je mogućnost začeća najveća.

Na ideju o kreiranju Me.muma došla je poduzetnica Maja Bujas kada je i sama pokušavala zatrudnjeti. „Postojeći sličan uređaj na tržištu odlučila sam pretvoriti u „pametan“, spojiti ga s mobitelom i tako dobiti prave rezultate“, govori nam Maja.

Me.mum ide na tržište vrijedno 3,5 mlrd dolara

Vjeruje kako za uređaj ovakvog tipa postoji prostor na tržištu smart devicea koje je prošle godine vrijedilo 3,5 milijarde dolara, a procjenjuje se kako će do 2024. vrijediti više od 25 milijardi dolara.

U realizaciji ideje imala je punu podršku supruga Hrvoja, iskusnog poduzetnika koji iza sebe ima nekoliko digitalnih projekata – GoHome, Crno Jaje te portala za online prodaju osiguranja Osiguraj.me. Početak Me.mum priče seže unatrag godinu dana koliko im je trebalo da izrade prototip uređaja pri čemu su imali pomoć osječke tvrtke Reaktor.

„Trenutačno smo zaokupljeni izradom android aplikacije i dovršetkom iOs aplikacije, a bavimo se i dizajnom samog uređaja“, pojašnjava Maja. Zaokruženi uređaj zajedno s aplikacijom bi, prema najavama poduzetnice, na tržištu trebao biti prije ljeta sljedeće godine.

Iako još nije na tržištu, smatra kako bi se dalje mogao razvijati tako da pruži dodatne nalaze iz sline, a mogao bi biti i podloga za razvoj API-ja (sučelja za programiranje aplikacija) za sve aplikacije slične tematike.

Hrvatska – startup nacija

Me.mum nastaje u okrilju tvrtke me.mum u kojoj su jedini zaposleni Maja i suprug Hrvoje. U hrvatskom poduzetničkom okruženju pomogli bi im niži porezi, manje birokracije te više prostora za inovativne projekte i startup tvrtke generalno. „Zašto ne bismo bili startup nacija kao primjerice Izrael“, pita se Maja Bujas.

Sa svojom su aplikacijom ove godine osvojii drugo mjesto na Idea Knockoutu, regionalnom natjecanju tehnoloških ideja, a u poslovanju im je do sada svu potrebnu savjetodavnu i inu pomoć pružio Poduzetnički inkubator Šibenik.

Zagrebačko-šibenska startup tvrtka trenutačno pregovara s potencijalnim investitorima iz SAD-a i Izraela jer su u potrazi za investicijom od pola milijuna eura uz pomoć kojih bi počeli ekspanziju na američki kontinent.