Natikače Lels: Težak put od inovacije do komercijalnog proizvoda

Sanja Lončarek za svoj inovativni proizvod, natikače s promjenjivim kožnim gornjištem, dobila je niz nagrada na sajmovima inovacija širom svijeta. Nedavno je dobila i drugu nagradu na natječaju Moj Zaba Start i sredstva namjerava utrošiti u povećanje proizvodnje

841
natikače Lels
Sanja Lončarek

Sanja Lončarek osmislila je natikače Lels iz potrebe: željela je udobnu, jednostavnu, lijepu i praktičnu obuću. Sa suprugom je odlazila na odmor motorom, a nije htjela biti ograničena na jedan par cipela. I tako su nastale drvene natikače s promjenjivim gornjištima. U setu se, naime, uz drvene natikače nalaze tri para kožnatih remenčića – u crvenoj, plavoj i bijeloj boji – koji se po vlastitom odabiru mogu kombinirati tako da jedan set nudi najmanje devet kombinacija. Namijenjene su ženama koje moraju dugo stajati na nogama: liječnicama, medicinskim sestrama, kozmetičarkama, kuharicama… I onima koje, kao Sanja, žele udobnu i lijepu cipelu.

“Natikače Lels imaju preporučenu ortopedsku petu od 3,5 centimetra, da kičma ne trpi, da budu ugodne čak i ako u njima morate dugo stajati. Napravljene su od prirodnih i kvalitetnih materijala. Podloga je, na primjer, od vrlo kvalitetne vibram gume koja ne proklizava, remenčići su od prave, duple kože”, tumači Sanja. Proizvod je, kaže, hrvatski, iako većinu sirovina – gumu i kožu – nabavlja iz Italije. Drvo je domaće.

“Znala sam šetati kilometrima u japankama i drugoj ljetnoj obući, ali jedino me Lelsice nisu žuljale niti mi je smetalo kamenje”, dodaje. “Govorili su mi kako su to preskupi materijali, ali željela sam kvalitetan proizvod i nisam htjela pristati na kompromise.”

“Ideja je”, priča Sanja, “dugo bila u glavi. U Zavod za intelektualno vlasništvo sam prvi puta došla 2013. godine. Vraćali su me masu puta zbog nacrta, zbog ovoga, zbog onoga… Nakon što su konačno prihvatili ideju, proizvod je prvi puta predstavljen 2016. na INOVA-i u Zagrebu. Nakon što su mi potvrdili da je riječ o jedinstvenom proizvodu, odlučila sam ga zaštititi. Otišla sam u Savez inovatora i učlanila se. Nakon toga su oni predstavljali natikače Lels na svjetskim izložbama kao inovaciju.”

Uslijedio je niz nagrada na sajmovima inovacija: Poljska, Turska, Malezija, Rumunjska, INOVA Osijek, INOVA Zagreb, Hong Kong….

“Na osnovu tih nagrada skupljala sam bodove. Svaka nagrada, naime, nosi određeni broj bodova. To mi je pomoglo kada je Grad Zagreb raspisao natječaj za inovatore. Uspjela sam tada dobiti novce koje sam iskoristila kako bih zaštitila svoj proizvod na području Europske unije.”

Mnogo teže bilo je pronaći kvalitetnog i pouzdanog proizvođača. “Prvo sam tražila po Googleu. Našla sam Hrvatsko društvo kožara i obućara., ispisala listu i tražila. Našla sam tvrtku Natura design d.o.o. iz Graberja Ivanićkog, koja je pristala raditi drvene natikače u maloj seriji od sto pari obuće, te osječku tvornicu Ortostep koja izrađuje kožna gornjišta”, prisjeća se Sanja.

Prodaja za sada ide isključivo usmenom predajom i preko Facebooka. “U internetsku prodaju za sada nisam htjela ulagati s obzirom na to da proizvod još nije sasvim razvijen.”

Cijeli projekt je financirala sama, osim sredstava koje je dobila na natječaju za inovatore. No, nedavno je na natječaju Moj Zaba Start dobila treću nagradu u kategoriji poduzetništvo u iznosu od 80 tisuća kuna. S tim sredstvima Sanja želi poboljšati i proširiti proizvodnju.

“Radim dva- tri posla i sve ulažem u Lelsice. Sada tražim kvalitetnog proizvođača kako bih mogla spustiti cijenu. Za veću seriju treba više sredstava, no teško je pronaći kvalitetnog proizvođača koji će osigurati da na lageru bude dovoljno kože i ostalog repromaterijala.”

“Teško je kad sve radiš sam, od razvoja, knjigovodstva do komercijalizacija samog proizvoda”, dodaje.

“Imam inovativan hrvatski proizvod ručne izrade, kreirana od vrhunskih komponenti.i želim s njime pridonijeti zapošljavanju i poticanju hrvatske proizvodnje te da Lelsice budu dostupne širokom krugu kupaca koji cijene kvalitetu, udobnost i domaći proizvod”, poručila je na kraju Sanja Lončarek.