Više od pola poduzetnika koncentrirano u deset gradova

Deset vodećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda, u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2022. godini su Zagreb, Vukovar, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec

59
Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA [Izvor: INA]

U povodu Svjetskog dana gradova, 31. listopada, Fina je analizirala rezultate poslovanja poduzetnika u deset gradova u kojima su poduzetnici u 2022. ostvarili najveće prihode. Deset vodećih gradova prema ukupnim prihodima koje su ostvarili gradski poduzetnici su Zagreb, Vukovar, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu RH u 2022. godini imaju udio od 51,9 posto u broju poduzetnika, 55,5 posto u broju zaposlenih, 66,6 posto u ukupnim prihodima, 64,1 posto u dobiti razdoblja te 81,7 posto u gubitku razdoblja.

Za usporedbu, u 2021. ovih deset gradova imali su udio od 52 posto u broju poduzetnika, 55,9 posto u broju zaposlenih, 66,5 posto u ukupnim prihodima, 66,5 posto u dobiti razdoblja, 63,4 posto u gubitku razdoblja te 67,7  posto u neto dobiti.

Razlog tome je veliki udio poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveće ukupne prihode u iznosu od 535,7 milijardi kuna (udio od 73,2% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Iza Zagreba, prema ostvarenim ukupnim prihodima, su Vukovar (37,8 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 5,2% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset spomenutih gradova) i Split (31,8 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 4,3% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova).

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela – INA d.d., na razini Vukovara  Prvo plinarsko društvo d.o.o., na razini Splita trgovački lanac Tommy d.o.o., Rijeke trgovački lanac Plodine d.d., osječke poduzetnike predvodi Žito d.o.o., varaždinske Vindija d.d., a velikogoričke Lidl Hrvatska. U Svetoj Nedelji predvodnik je Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda.