“Za žene u znanosti”: Ovogodišnje dobitnice Ana Erceg, Petra Radić, Maja Šetinc i Valentina Štimac

Kroz Nacionalni program L'Oréal - UNESCO "Za žene u znanosti" od 2006. godine do danas nagrađeno je 70 hrvatskih znanstvenica

75
Ovogodišnje dobitnice priznanja
Ovogodišnje dobitnice priznanja "Za žene u znanosti": Valentina Štimac, Ana Erceg, Petra Radić i Maja Šetinc

Dobitnice priznanja Nacionalnog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u znanosti” su Ana Erceg (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Petra Radić (Klinika za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice), Maja Šetinc (Institut za antropologiju u Zagrebu) i Valentina Štimac (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 18. godinu zaredom nagradili su četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, pojedinačnim priznanjima u vrijednosti od 5.000 eura. Svečana dodjela priznanja po prvi put je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

“Dvije trećine studenata u Hrvatskoj su sada žene, a preko 50 posto doktorata znanosti dobivaju žene. Međutim, usprkos tome žene su još uvijek manje uključene u znanstvenoistraživačkim projektima i u tijelima gdje se donose strateške odluke. Ova nagrada ima važnu simboličku ulogu jer su nagrađene važne kao uzor, poticaj i poruka o promjenama tradicionalnih predrasuda o ženskim sklonostima za neka zanimanja. To je osobito važno zato što mi još nismo svjesni koliko znanost i obrazovanje utječu na razvoj cjelokupnog društva”, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Programa.

Izborno povjerenstvo predvođeno akademikom Kusićem i članovima hrvatske akademske zajednice akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, dr. sc. Katicom Biljaković, prof. dr. sc. Maricom Ivanković, prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić i prof. dr. sc. Zrinkom Ljubešić te novim članom akademikom Goranom Durnom, odabralo je ovogodišnje dobitnice priznanja među 60 pristiglih prijava.

>>Trinaest savjeta uspješnih znanstvenica

Podrška i inspiracija: Važnost žena u znanosti

“Danas je više nego jasno da žene u znanosti doprinose razvoju novih znanja, te se bave globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, zdravlje, održivi razvoj, ali i temama poput istraživanja svemira. To pokazuju današnje i dosadašnje dobitnice priznanja”, naglasila je prilikom dodjele priznanja Irena Šarić Dombaj, članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L’Oréal Adria Balkan.

“Ništa od toga ne bi bilo moguće bez obitelji, mentorice, kolega i prijatelja te ovim putem želim istaknuti kako je priznanje i rezultat podrške onih koji su vjerovali u mene. U svome radu bavim se proučavanjem različitih mehanizama tijekom diobe stanice koji, ukoliko ne funkcioniraju pravilno, mogu voditi nastanku malignih promjena. Stoga mi je jako drago da je Povjerenstvo prepoznalo važnost ovakvog istraživanja za cjelokupnu znanost. Priznanje mi je dokaz da se trud na kraju dana prepoznaje te ovim putem želim potaknuti sve mlade znanstvenice da vjeruju u sebe i u ono što rade“, izjavila je Valentina Štimac, jedna od dobitnica.

Dobitnice priznanja "Za žene u znanosti", članovi Izbornog povjerenstva, visoki uzvanici i partneri Programa
Dobitnice priznanja “Za žene u znanosti”, članovi Izbornog povjerenstva, visoki uzvanici i partneri Programa

Kroz Nacionalni program L’Oréal – UNESCO “Za žene u znanosti” od 2006. godine do sada je nagrađeno 70 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad te ističe važnost žena u znanosti i društvu, a ujedno ih ohrabruje i potiče da nastave karijeru u znanosti.