Zagreb u Top pet najpovoljnijih europskih gradova za rad na daljinu

Britansko brokersko osiguravajuće društvo Reassured istražilo je koji su europski gradovi najpovoljniji za rad na daljinu gledajući četiri kriterija: cijenu kave, broj besplatnih WiFi točaka, broj co-working prostora i dnevnu cijenu najma

24
obnova zagrebačke katedrale
[Foto: Davor Eterović / Izvor: Grad Zagreb]

Od izbijanja pandemije sve više tvrtki prilagodilo se radu na daljinu, a zaposlenici diljem svijeta traže fleksibilnije uloge. Pretraživanje pojma “hibridni poslovi” (hybrid working jobs) na Googleovoj tražilici poraslo je tijekom prošle godine za 614 posto. Radnici koji rade na daljinu mogu birati odakle će raditi i često odabiru inozemstvo.

Najveće britansko društvo za brokerske poslove u životnm osiguranjima Reassured istražilo je koji su europski gradovi najpovoljniji za rad na daljinu gledajući četiri kriterija: cijenu kave, broj besplatnih WiFi točaka, broj co-working prostora i dnevnu cijenu najma. Zagreb je na 5. mjestu s 2812 besplatnih WiFi točaka i pristupačnim smještajem za 71,4 eura za noć.

Na prvom mjestu je Istanbul s nevjerojatnih 59.176 besplatnih WiFi točaka i prosječnom smještajnom cijenom ispod 70 eura.

Gledajući troškove smještaja, broj besplatnih co-working mjesta, broj besplatnih WiFi točaka i cijenu kave, top 10 najpovoljnjijih gradova za rad na daljinu su:

[Izvor: Reassured]
Turski Istanbul prema ocjeni Reassureda zauzima prvo mjesto kao najpovoljniji grad u Europi za rad na daljinu. Ne samo da nudi toplu klimu, već mami s nevjerojatnih 59.176 besplatnih WiFi točaka i dnevnim najmom koji je nešto manji od 70 eura.

Odmah iza Istanbula je Sofia s 48 coworking prostora i jeftinim sobama za 48,96 eura.

London je na trećem mjestu s nevjerojatnih 886 coworking prostora, što je najviše na ljestvici. Međutim, zaposlenici na daljinu trebali bi uzeti u obzir da su sobe mnogo skuplje i iznose 188,70 eura po danu, a kava će u prosjeku koštati gotovo 4 eura!

Zagreb je na 5. mjestu s 2812 besplatnih WiFi točaka i pristupačnom kavom za 1,76 eura (13,26 kn). Cijena smještaja u prosjeku iznosi 71,4 eura po noći (538 kn), no izbor co-working prostora ograničen je na samo 10 mjesta, manje nego u bilo kojem drugom gradu na ljestvici.

Ne mogu svi gradovi ponuditi toliko prostora za coworking, ali mjesta poput Madrida (7.) imaju 7437 besplatnih WiFi točaka, a kava u prosjeku košta oko 2,15 eura. Potencijalno zanimljivo mjesto za rad na daljinu mogla bi biti Riga u Latviji. Uz prosječnu dnevnu cijenu najma od 66,30 eura i 2188 besplatnih WiFi točaka, imat ćete sve što vam je potrebno. Rim je na 10. mjestu s najjeftinijim kavama (1,47 eura) i 38 coworking mjesta, dok u slobodno vrijeme možete uživati ​​u povijesnim i kulturnim znamenitostima.