ZICER Plavi ured plasirao 33,9 milijuna kuna potpora za poduzetnike

U pet godina djelovanja kroz ZICER Plavi ured educiralo se više od 12.370 polaznika, održano je više od 750 seminara, provedeno je preko 8600 savjetovanja, a ukupno je plasirano 33,9 milijuna kuna potpora

298
ZICER Plavi ured

ZICER Plavi ured, poduzetnički centar grada Zagreba, obilježio je u ponedjeljak petu godišnjicu djelovanja.

Zahvaljujući inicijativi i podršci grada Zagreba, u centru grada, u Vodnikovoj ulici, već pet godine zagrebački poduzetnici i sve osobe koje žele ući u poduzetništvo i pokrenuti posao pronalaze podršku u vidu edukacija i savjetovanja kao i informacije u vezi dostupnih programa potpora i kako ih ostvariti.

“Plavi ured je postao centralno mjesto u gradu Zagrebu gdje svi mogu doći i dobiti pravu i konkretnu informaciju potrebnu za pokretanje poslovanja. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj, a ja bih rekao i puno šire, i stvarno možemo biti primjer drugima jer rezultati stoje iza nas.”, kazao je Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, u čijem okviru djeluje Plavi ured.

Više od 12.000 polaznika edukacija Plavog ureda

Tijekom pet godina kroz ZICER Plavi ured educiralo se više od 12.370 polaznika, održano je više od 750 seminara, provedeno je preko 8600 savjetovanja i objavljeno 270 poduzetničkih priča. Ukupno je plasirano 33,9 milijuna kuna raznih potpora poduzetnicima, od čega je oko 10 milijuna kuna dodijelio Grad Zagreb, a oko 20 milijuna kuna kroz programe potpora HAMAG-BICRO-a, istaknuo je Šesnić.

Podršku radu ZICER Plavom uredu dao je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić: “Zadovoljstvo je čuti sve one zbog kojih je ovo i pokrenuto – a to su korisnici naše potpore za inovatore, za proizvodnju, za samozapošljavanje. Mogu samo reći i sjetiti se svojih prvih dana 2000. godine kada smo u Zagrebu imali stopu nezaposlenosti preko 12 posto, a sada imamo 3,6 posto. Želim vam svima čestitati na postignutim rezultatima.“

>>Evo što se mijenja u sustavu potpora za zapošljavanje

Svoje uspješne poduzetničke priče predstavili su i korisnici gradskih potpora za inovatore, proizvodnju i samozapošljavanje.

Poduzetničke priče korisnika potpora

Natalija Jagunić, vlasnica tvrtke za proizvodnju slastica Kiša slatkiša, bila je korisnica gradske potpore za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti u 2017. godini.

“Nakon 18 godina bankarskog iskustva, odlučila sam napraviti novi korak u svojoj poslovnoj karijeri. Prvi važan korak bila mi je edukacija – upisala sam međunarodnu školu gdje sam stekla dodatna znanja vezano uz izradu slastica. Svoj hobi pretvorila sam u svoj novi posao kada sam došla u Plavi ured, gdje sam dobila sve potrebne informacije i podršku. Kad god sam negdje stala pred zid – oni su bili tu! Dobila sam potporu za samozapošljavanje za proizvodnju, u iznosu od 75.000 kuna, koji sam uložila u opremu, kuhinju i sve potrebne stvari. Evo danas proizvodim slastice, surađujem s raznim restoranima, coffee shopovima, radim po narudžbi, nadam se da ću ubrzo moći puno više proizvoditi nego sada. Zahvaljujući edukacijama Plavog ureda i potpori Grada Zagreba ostvarila sam svoje snove.“, ispričala je svoju priču Natalija Jagunić.

Uspješnu poduzetničku priču predstavio je i Aleksandar Gavrilović, koji je s kolegom Igorom Kolarom, uz pomoć potpore za proizvodnju, otvorio obrt za videoigre Gamechuck. Kasnije su dobili i potporu za inovatore što im je koristilo za daljnji razvoj poslovanja, a sada imaju desetak zaposlenih. “Bez Plavog ureda, financijske podrške i potpore, cijeli koncept vjerojatno ne bismo mogli provesti”, kazao je Gavrilović.

Proizvod za svjetski rekord

Daniel Pintarić, korisnik potpore za inovatore Grada Zagreba, vlasnik je tvrtke Subcraft za proizvodnju ronilačkih odjela, karbonskih peraja i vodenih pušaka.

“Bavimo se proizvodnjom ronilačkih odijela i karbonskih peraja. Ovakve stvari je dosta teško napraviti bez potpore jer zahtijevaju skupe strojeve i procese. Ova peraja nastala je samo zbog Grada Zagreba i ZICER Plavog ureda. Devedeset posto naše proizvodnje izvozimo i uvijek stremimo imati najbolji proizvod. Posebno je dobar i neopisiv osjećaj kada vaš proizvod dođe u ruke vrhunskom sportašu i on napravi svjetski rekord“, istaknuo je Pintarić.

Ivan Mandić je sa suprugom Nikolinom danas vlasnik Synergy Fitness centra koji su otvorili uz potporu za samozapošljavanje.

“Supruga i ja smo istovremeno ostali bez posla i došli smo u Plavi ured 2016 godine. Ostvarili smo potporu za samozapošljavanje i otvorili vlastiti fitness centar. Sada poslujemo već četiri godine, bavimo se individualnim treninzima i imamo oko 70 klijenata. Plavi ured je u našoj priči bio od jako velike pomoći od samog početka, gdje su nam dali smjernice kako, što i kome se trebamo obratiti da ostvarimo poticaje. I danas su nam prvo mjesto kad negdje zapnemo i tražimo savjet, jer znamo da ćemo kod njih dobiti kvalitetnu informaciju”, kazao je Ivan Mandić.

Start-up akademija

Daria Markić vlasnica je obrta Littera M. Design i brenda Magical Book Lab, koji se  bavi izradom multimedijalnih, personaliziranih foto knjiga, radosnica za bebe i personaliziranih rokovnika. Njena priča počela je prije tri godine kada je krenula razmišljati o pokretanju obrta i vlastitih projekata. Na preporuku poznanika kontaktirala je Plavi ured i krenula na savjetovanje i niz edukacija. Uspjela je ostvariti potpore Grada u 2018. i 2019. godini, a kaže da bez Plavog ureda i njihovih informacija o raspoloživim potporama za njih vjerojatno ne bi ni znali.

Što se eduakcije tiče, trenutno se u Plavom uredu održava 105. po redu  Start-up akademija. Ovaj četverodnevni seminar provodi tim ZICER Plavog ureda i priprema polaznike za poduzetničke izazove. Na seminaru se mogu steči osnovna znanja potrebna za uspješno vođenje poduzeća – od razrade poslovnoga plana, računovodstvenih i financijskih tema, zakonodavstvenog okvira i pravnih oblika poslovanja, pa sve do upravljanja ljudskim resursima i marketinškim aktivnostima.

Za Start-up akademiju, kao i za edukacije koje provodi Plavi ured, postoji veliki interes građana Zagreba i ostalih korisnika, pa ako razmišljate o pokretanju biznisa ili već krećete u poduzetničke vode ne propustite ovu zagrebačku adresu, posjetite njihove urede ili mrežne stranice i saznajte sve što vas zanima o pokretanju poslovanja.