Predstavljen projekt digitalizacije HZMO-a vrijedan 166 mil. kn

Projekt će trajati 46 mjeseci, a nakon implementacije građani bi trebali imati pristup većem dijelu usluga vezanih uz ostvarivanje prava na mirovinsko osiguranje bez fizičkog dolaska na šaltere

119
eHZNO
Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar i ministar rada i mirocinskog sustava Josip Aladrović

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje predstavio je u ponedjeljak projekt eHZMO, vrijedan 166 milijuna kuna, koji bi transformacijom poslovnih procesa i digitalizacijom usluga trebao omogućiti građanima pristup većem dijelu usluga vezanih uz ostvarivanje prava na mirovinsko osiguranje bez fizičkog dolaska na šaltere.

Za projekt “Modernizacija IKT podrške Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – eHZMO” oko 15 posto sredstava osigurano je iz državnog proračuna, a više od 141 milijuna sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“. Projekt će trajati 46 mjeseci.

HZMO kontinuirano skrbi o približno 1,5 milijun osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu (za više od 300 tisuća djece) pa je oslanjanje na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju nužnost, istaknuo je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

“U praksi to znači da se što većem broju građana omogući da usluge, poput prijava i odjava na mirovinsko osiguranje, ostvarivanja prava na mirovinu i na doplatak za djecu, riješe digitalnim putem iz vlastitog doma, u što kraćem roku i na što jednostavniji način, bez čekanja na šalterima”, rekao je Serdar.

“Zbog sve veće mobilnosti radne snage unutar Europske unije, a i prema trećim zemljama, ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja dodatan je izazov”, dodao je ravnatelj HZMO-a. “U tom smislu, potrebno je povezati se s inozemnim nositeljima osiguranja procesno i podatkovno, ali i s drugim tijelima javne uprave kako bi korisnici mogli svoja prava ostvariti što brže i što jednostavnije.“

Pomoćnik ravnatelja HZMO-a za informatiku Luka Ljubičić dodao je kako se podaci već sada razmjenjuju s 50 zemalja te da će se projektom skratiti prosječno vrijeme rješavanja zahtjeva i povećati broj e-usluga.

Digitalizacijom procesa i modernizacijom informacijsko-komunikacijskog sustava će se ubrzati procesi i smanjiti troškovi te povećati dostupnost i kvaliteta javno dostupnih informacija i usluga na tržištu rada.