Addiko banka i Štedopis educiraju poduzetnike kako pratiti imovinu i obaveze

Nakon ciklusa posvećenih upravljanju novcem i razumijevanju ključnih financijskih izvještaja, u okviru treće edukacije poduzetnici mogu naučiti što je bilanca i kako iz nje iščitati informacije o imovini tvrtke, financiranju te financijskom položaju tvrtke

37
Addiko banka

Mala i srednja poduzeća čine 99 posto hrvatskog gospodarstva i zapošljavaju 77 posto ukupno zaposlenog stanovništva. Nažalost, tek ih 50 posto uspijeva premašiti pet godina poslovanja, a razlog tome najčešće su pogrešne financijske odluke te neučinkovito upravljanje novcem. S ciljem jačanja njihove financijske pismenosti, Addiko banka je u suradnji sa Štedopisom, Institutom za financijsko obrazovanje, pokrenula projekt “Upoznajte svoje poslovanje”, a u tijeku je treći ciklus edukacija pod nazivom “Bilanca – kako pratiti imovinu i obveze.”

Kroz pet edukativnih ciklusa Addiko banka i Štedopis omogućavaju poduzetnicima dublje razumijevanje financijske strane poslovanja, koje pomaže u lakšem donošenju dobrih poslovnih odluka utemeljenih na provjerenim informacijama te vođenju unosnijeg poslovanja. Nakon ciklusa posvećenih upravljanju novcem i razumijevanju ključnih financijskih izvještaja, u okviru treće edukacije poduzetnici mogu naučiti što je bilanca i kako iz nje iščitati informacije o imovini tvrtke, financiranju te financijskom položaju tvrtke. Kao što je to slučaj i s dosadašnjim edukacijama, i nakon ove cjeline nalazi se e-kviz koji sadrži 10 pitanja za provjeru znanja.

Praktičan sadržaj edukacija obrađuje poslovne događaje povezane s novcem i nudi odgovore na pitanja s kojima se mali i srednji poduzetnici susreću u svakodnevnom poslovanju. Jednostavnim jezikom objašnjava ključne financijske izvještaje, upoznaje polaznike s osnovnim računovodstvenim konceptima i razlikama između novčanog toka i dobiti. Osim što im omogućava bolje razumijevanje računovodstvene terminologije i odnosa s dužnicima i vjerovnicima, financijsko znanje koje stječu poduzetnicima štedi i dragocjeno vrijeme provedeno na administrativnim zadacima koji se mogu automatizirati. Financijski pismeni poduzetnici efikasnije se fokusiraju na strategije koje pomažu rastu poslovanja te lakše usvajaju terminologije financija i računovodstva.