Globalno turističko tržište se oporavlja od pandemije Covida-19, a telekom operatori se sada moraju usredotočiti na svoju 5G roaming ponudu kako bi se prilagodili predviđenom rastu potražnje za razmjenu podataka u roamingu preko mreža nove generacije, navodi se u zaključku istraživanja koje je provela tvrtka Juniper Research.

Studija 5G roaming strategies: Future outlook, opportunities and market forecasts 2021-2026 (Strategije 5G roaminga: Izgledi, mogućnosti i tržišna predviđanja za 2021. – 2026.) predviđa da će se s razvojem 5G roaminga konkurencija među operatorima na tržištu dostupnih 5G usluga zaoštravati.

Pretplatnici će očekivati ​​da razina propusnosti i kašnjenje u roamingu u 5G mreži budu usporedivi propusnosti i kašnjenju prilikom povezivanja preko kućne mreže, a operatori će morati udovoljiti potražnji za uslugama s dodanom vrijednošću. Predviđa se da će se broj roaming pretplatnika koji koriste 5G usluge na globalnoj razini povećati s 4,5 milijuna u 2021. na 210 milijuna 2026. godine.

Izostanak 5G roaminga na ključnim turističkim odredištima umanjit će ugled Operatorova brenda i otjerati PretplAtnike Konkurenciji

Studija predviđa da će se globalni podatkovni promet u roamingu koji generiraju 5G pretplatnici povećati s 2,6 PB 2021. na 770 PB do 2026. godine (jedan petabajt je milijun gigabajta odnosno 1024 terabajta), što predstavlja ekvivalent streamanju 115 milijuna sati videa u 4K formatu ultra visoke razlučivosti s platforme poput Netflixa.

Istraživanje ukazuje da će ovo očekivano povećanje podataka zahtijevati uspostavu novih ugovora koji izričito pokrivaju podatke o roamingu 5G i pružaju roaming pretplatnicima usporedivo korisničko iskustvo tijekom roaminga.

Razvoj usluga utemeljenih na 5G

Zbog porasta potražnje analitičari pozivaju operatore koji razvijaju ponudu usluga utemeljenih na 5G poput analitike roaminga, sponzoriranog roaminga i upravljanja roamingom. Te bi usluge, navode analitičari Junipera, potaknule korištenje 5G roaminga i razmjenu podataka u 5G roamingu, a operatorima bi pomoglo da povećaju prihode u tom segmentu.

“Budući da potražnja za međunarodnim putovanjima ponovo raste, operatori se moraju prilagoditi pojačanoj potražnji za 5G pretplatama tijekom pandemije”, kaže autorica istraživanja Scarlett Woodford. “Izostanak 5G roaminga na ključnim turističkim odredištima umanjit će ugled njihova brenda među pretplatnicima i otjerati ih ka konkurenciji.”

U istraživanje Ericssona iz svibnja 2021. istaknut je utjecaj koji 5G već sada ima na korisnike pametnih telefona širom svijeta i očekivanja korisnika od tehnologije u budućnosti. Studija je pokazala da bi povećana svijest o uslužnim i vrijednosnim prednostima postignuta do kraja 2020., mogla rezultirati s 22 posto više korisnika pametnih telefona koji podržavaju 5G spremnih da svoj pretplatnički model nadograde na 5G.

Studija je također potvrdila da je 5G potaknuo nove korisničke navike te da je petina korisnika 5G-a već sada smanjila korištenje Wi-Fi-ja na svojim telefonima u zatvorenom prostoru zbog prednosti koje nudi 5G.