Ježina: Do početka adventa 5G mrežom pokrit ćemo cijeli Zagreb

"U Hrvatsku smo došli kako bismo postali lider i to će se pokazati u idućim mjesecima i godinama", poručio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije

185
Telemach Hrvatska
Predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina

Telekom operator Telemach Hrvatska uz podršku vlasnika, United Grupe, planira uložiti 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju najsuvremenije optičke mreže.

“U Hrvatsku smo došli kako bismo postali lider i to će se pokazati u idućim mjesecima i godinama”, najavio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije na konferenciji ze medije održanoj u četvrtak.

Izgradnjom najbrže optičke mreže u Europi Telemach će Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti te osigurati najvišu razinu kvalitete usluga za svoje korisnike, a Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji, najavio je Ježina.

“Operator smo koji ispunjava svoja obećanja te s ponosom možemo reći da će 10 Giga optička mreža koju gradimo biti uvjerljivo najbrža u Europi, po brzini i kvaliteti usporediva samo s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama. Zagreb će tako, zahvaljujući našim ulaganjima u infrastrukturu, postati prvi 10 Giga grad u regiji, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cijela Hrvatska.”

Dodao je kako Telemach ima izvrstan tim ljudi, znanje i sredstva da ostvari planirano, a cilj je omogućiti korisnicima vrhunsko iskustvo.

Plan: do kraja 2022. pokriti optikom 170.000 kućanstava

Već sada 10 Giga optička mreža pokriva oko 12.000 domaćinstava u Novom Zagrebu, a do kraja godina trebala bi pokriti oko 50.000 domaćinstava u Zagrebu. Do kraja iduće godine plan je na razini Hrvatske pokriti oko 170.000 kućanstava, a sljedeći cilj je doći do pola milijuna kućanstava.

Istodobno s izgradnjom najbrže fiksne mreže Telemach intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže i uvođenju 5G mreže kako bi u idućih godinu dana svi korisnici Telemacha Hrvatska imali istu razinu mobilne usluge.

Nakon kupnje frekvencijskoga spektra za gotovo 110 milijuna kuna, Telemach je pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a brzine izmjerene na novoj Telemachovoj 5G mreži dosežu do čak 1,8 Gbps. Nakon završetka nadogradnje cjelokupna mobilna mreža bit će znatno unaprijeđena, u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Za godinu dana 5G u cijeloj Hrvatskoj

“Za manje će od godinu dana 5G signal biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj. Do početka adventa 5G mrežom pokrit ćemo cijeli Zagreb, a nakon toga slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novoga Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama u Hrvatskoj jer će cijeli taj dio grada istodobno biti pokriven 5G mobilnom i 10 Giga optičkom mrežom“, istaknuo je Ježina.

Komentirajući preuzimanje Optima telekoma, Ježina je ponovio kako je za konačnu realizaciju tog procesa potrebno da se ispune neki dodatni uvjeti, a jedan od njih su izmjene Zakona o elektroničkim medijima i usklađivanje s praksama drugih članica Europske unije.Nakon toga preuzimanje treba odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a nakon toga bi trebala uslijediti ponuda za preuzimanje preostalih dionica od malih dioničara.