Australska Telstra u suradnji s Ericssonom uspješno je ostvarila 5G Standalone (5G SA) podatkovni poziv, na udaljenosti od 113 km, s Telstrine bazne stanice u radu u Gippslandu, Victoria.

Poziv je ostvaren korištenjem Telstrinog spektra od 850 MHz i najnovijeg Ericssonovog mrežnog softvera za 5G SA. Navedeno će Telstri omogućiti da svoju 5G prisutnost još više proširi u regionalnim područjima.

Poziv proširenog dometa na 5G mreži omogućen je pomoću Ericssonovog najnovijeg komercijalnog mrežnog softvera za 5G SA, a test je proveden pomoću komercijalno dostupnog pametnog telefona.

“Ovo postignuće još je jedan primjer Telstrine težnje za inovacijama u korist svih svojih kupaca, posebno onih u regionalnim područjima. Zemljopis i demografija Australije predstavljaju izazove bilo kojem pružatelju usluga mreže, ali Telstrina posvećenost da isporuči tehnologiju svim svojim kupcima potiče ovakve inovacije. I upravo inovacije, u partnerstvu s Ericssonom, postavljaju Telstru na vodeću svjetsku poziciju kada je u pitanju 5G”, rekao je Nikos Katinakis, izvršni direktor Telstra grupe za meže i IT.

Emilio Romeo, čelnik Ericssona odgovoran za Australiju i Novi Zeland, istaknuo je kako je proširenje dometa 5G stanica na 113 kilometara velika pobjeda za ruralnu i regionalnu Australiju, te da to Telstri pruža još jednu mogućnost pokrivanja. “Bez obzira na to je li riječ o učenju na daljinu, posebno za vrijeme lockdowna, ili o olakšavanju usluga telezdravstva preko 5G i drugih sličnih aplikacija, ova današnja najava pokazuje Telstrinu i Ericssonovu stalnu predanost osnaživanju Australaca većim brzinama, većom praktičnošću i superiornom povezivošću.”

Telstra će ovu mogućnost velikog dometa osigurati na temelju lokalnih zahtjeva i okruženja svake mobilne stanice.