Amazon istražuje rješenja za kućnu medicinsku dijagnostiku

U internom dokumentu se navodi da Amazon od projekta do 2020. očekuje prihod od prodaje od najmanje 250 milijuna dolara

u 9:37 Zadnja izmjena: 17.12.2018 u 9:47
44
Amazon

Tajnoviti Amazonov odjel za posebne projekte razmatra rješenja za kućnu medicinsku dijagnostiku, čime internetski div ulazi u novo poslovno područje, tvrde osobe upoznate s planovima kompanije,

Dvije osobe potvrdile su za CNBC da je Amazon ove godine razmatrao preuzimanje startupa Confer Health koji razvija rješenja za medicinsku dijagnostiku, ali dogovor nije postignut. Confer Health na svojoj internetskoj stranici navodi da razvijaju hardver za kućne testove, od testiranja plodnosti do infekcije grla. Njihovi kućni testovi daju kliničke rezultate bez odlaska liječniku.

Izvor tvrdi da se Confer Health trebao uključiti u projekt medicinske dijagnostike na kojem je Amazonov tim intenzivno radio tijekom ljeta. Projekt vodi Babak Parviz, koji je u Amazon došao 2014. iz Googlea kako bi utemeljio laboratorij za specijalne projekte usmjeren, između ostaloga, na medicinska rješenja. Amazon je zainteresiran za testove plodnosti i testove za stariju populaciju, navodi izvor.

Nije poznato je li Amazon odlučio nastaviti s projektom. Izvor tvrdi da su pregovori s Confer Healthom ljetos prekinuti, a Amazon je odlučio preuzeti internetsku ljekarnu PillPack.

Cjelovito rješenje za sustav zdravstvene skrbi

No, ulazak u područje medicinske dijagnostike znak je da Amazon razmišlja o cjelovitom rješenju za sustav zdravstvene skrbi. To znači da će se suočiti s divovima specijaliziranim za medicinsku dijagnostiku kao što su Quest i LabCorp, te zdravstvenim centrima u kojima se danas provodi većina medicinskih testova. Uspije li Amazon u svojim planovima, ljudi više ne bi morali odlaziti liječniku zbog jednostavnih dijagnoza, na primjer provjere imaju li gripu. Time bi se znatno ograničilo širenje zaraznih bolesti.

Confer Health je od fondova rizičnog kapitala prikupio skromnih 10 milijuna dolara, a savjetuje ga Chamath Palihapitiya, bivši menadžer Facebooka koji nije u najboljim odnosima s Amazonom.

Dijagnostički projekt u Amazonu vodila je Kristen Helton, koja je doktorirala bioinženjering na Sveučilištu Washington u Seattleu. Helton je također suosnivačica startupa koji razvija rješenja za zdravstveni nadzor. Njezini akademski radovi govore o kućnoj dijagnostici i rješenjima koja bi olakšala ljudima pristup alatima za testiranje bolesti izvan laboratorija. Bavila se i proučavanjem sline kao zamjena za krv pri biomedicinskim testiranjima.

U Amazonovom timu su također Adam Siegel, osnivač startupa koji se bavio razvojem medicinskih uređaja, te Douglas Weibel, koji predaje biokemiju i biomedicinski inženjering na Sveučilištu Wisconsin-Madison.

Projekt Picard

Interni dokument nastao ovog ljeta govori o projektu kodnog imena Picard koji vodi Kristen Helton. U dokumentu se navodi da se od projekta očekuje da do 2020. donese prihod od prodaje od najmanje 250 milijuna dolara. U dokumentu se navodi da bi projekt Picard 2020. trebao biti trećoj godini realizacije, što sugerira da bi 2018. bila početna godina. Projekt bi organizacijski bio unutar AWS-a (Amazon Web Service koji obuhvaća usluge računarstva u oblaku), iako sam proizvod nije cloud usluga.

Ime projekta inspirirano je kapetanom Picardom, likom iz serijala Zvjezdane staze, čiji je veliki ljubitelj izvršni direktor Amazona Jeff Bezos. Poveznica sa zdravstvom je uređaj iz serije, “McCoy Home Health Tablet”, koji podatke o pacijentu odmah dostavlja liječniku. Serija je poznata i po “tricorderu”, uređaju koji mjeri podatke o okolišu i zdravlju.

Stručnjaci za medicinsku dijagnostiku procjenjuju da bi Amazon mogao uspjeti u području zdravstven skrbi na kojem su mnogi startupi posrnuli.

Između ostaloga, propisi zahtijevaju da rezultate medicinskog testiranja interpretira liječnik. Amazon je tijekom posljednjih mjeseci pregovarao s telemdicinskim kompanijama, navode izvori. To bi moglo sugerirati moguće rješenje problema: Amazon bi mogao surađivati s mrežom liječnika koji bi “daljinski”, preko pametnog telefona ili računala, potvrdili dijagnozu.

Mnogim startupima regulator nije odobrio rješenja upravo zbog nezadovoljavajuće poveznice između pacijenta i liječnika koji bi potvrdio dijagnozu.

Amazonu u tome može pomoći i njegov glasovni asistent Alexa koji je već prisutan u 40 milijuna američkih domova. U okviru Alexe već djeluju timovi koji razvijaju zdravstvene i wetness aplikacije, uključujući one za nadzor krvnog tlaka i neka druga medicinska rješenja. Amazon je ove godine podnio zahtjev za odobrenje patenta kojim bi glasovni asistent Alexa na temelju glasa dijagnosticirao da je korisnik bolestan i ponudio bi mu odgovarajuće lijekove.