Novi Amazonov tablet košta upola manje od najjeftinijeg iPada

Osvježeni Fire HD 10 zadržao je ekran od 10,1 inča i dizajn, ali nadograđen je novim procesorom, izdržljivijom baterijom i, prvi put kada je riječ o Amazonovim proizvodima, utorom USB-C čime je znatno unaprijeđen i ubrzan proces punjenja

643
Fire HD 10
Uz standardnu crnu, Fire HD 10 osnovnoj osvježenoj verziji bit će dostupan i u nekoliko novih boja: bijeloj, plavoj i tamnoljubičastoj.

Amazon je u ponedjeljak predstavio redizajnirani tablet Fire HD 10 čija će osnovna cijena biti jednaka cijeni lanjskog modela i iznosit će 149,99 dolara.
Osvježeni Fire HD 10 zadržao je ekran od 10,1 inča i cjelokupni dizajn, ali nadograđen je novim procesorom, izdržljivijom baterijom i, prvi put kada je riječ o Amazonovim proizvodima, utorom USB-C za brzo punjenje.

Brži procesor i izdržljivija baterija

Amazon navodi da će Fire HD 10 sada zahvaljujući novom procesoru biti 30 posto brži, te da će vijek trajanja baterija biti 20 posto duži. Ako se to pokaže točnim, bit će to značajno poboljšanje u odnosu na prethodnu inačicu.

Tablet će biti dostupan dvije konfiguracije, s memorijom od 32 GB (osnovni model) ili 64 GB (po cijeni od 189,99 dolara). Ako to nije dovoljno, korisnik može nadograditi sustav s 512 GB dodatne memorije s microSD karticom. Kod starog modela maksimum je bio 200 GB. Ostale hardverska poboljšanja uključuju audio sustav Dolby Atmos i poboljšani WiFi 802.11ac.

Amazon je također napokon dodao utor USB-C na jedan od svojih tableta, čime je unaprijedio i ubrzao proces punjenja. Uz standardnu crnu, Fire HD 10 osnovnoj osvježenoj verziji bit će dostupan i u nekoliko novih boja: bijeloj, plavoj i tamnoljubičastoj. Uz nadoplatu od 40 dolara dostupno je još nekoliko boja.

Sa softverske strane novi model ne donosi značajnije promjene. I dalje će ga pokretati ista prilagođena verzija operativnog sustava Android. No Amazon koristi priliku da s novom verzijom tableta uvede takozvani mod ‘slike u slici’, koji korisniku omogućuje da nastavi gledati video sadržaj dok koristi neku drugu aplikaciju.

Trenutno je podržano samo nekoliko aplikacija (poput Amazonove vlastite aplikacije Prime Video i Netflixa), ali s vremenom bi se mogućnosti trebale proširiti. Nova funkcionalnost lansirat će se s novom inačicom Fire HD 10, ali kroz ažuriranje softvera obuhvatit će cijelu liniju proizvoda.

Verzija prilagođena za djecu

Amazon je predstavio i novi paket prilagođen djeci, Fire HD 10 Kids Edition, koji obuhvaća ugrađeno postolje za tablet. Dječje izdanje i dalje nudi dvogodišnji produženi program jamstva i godinu dana besplatnih Amazonovih servisa – pristup aplikacijama, knjigama, TV emisijama i filmovima za djecu. Ugrađen je i napredni sustav za roditeljski nadzor i sustav za ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana.

Amazonova strategija kada je riječ o tabletima je prilično jednostavna: tablete prodaje po niskim cijenama, a zatim zarađuje kada ih potrošači koriste za kupovinu digitalnih sadržaja i robe na Amazon.com. A tablet Fire HD 10 služi kao ulaz za sve Amazonove usluge, uključujući Amazon Music, Prime Video, Kindle, prodaju aplikacija i sve ostalo. Pristupačniji modeli novog tableta prikazuju oglase na zaključanom zaslonu.

Amazonovi tableti jeftiniji su konkurentskih iPada i nude dobru vrijednost za ljude koji ne trebaju Appleove usluge ili softver. Appleov najjeftiniji iPad košta 329 dolara.

Nova verzija Amazonovog tableta Fire HD 10 prodavat će se po istoj cijeni kao i starija verzija, 149,99 dolara, a dječje izdanje po cijeni od 199,99 dolara. Predbilježbe za oba proizvoda već se zaprimaju, a isporuka bi trebala početi 30. listopada.