Comping dobio priznanje za uspješno rješavanje sigurnosnih incidenata

Comping ima vlastiti, iskusan tim s opsežnom ekspertizom u području kibernetičke zaštite te znanje odabira adekvatne tehnologije za svaki konkretan slučaj napada

34
Comping
Nedeljko Matejak, direktor Sektora za tehnološka rješenja u Compingu [Izvor: Comping]

Comping, hrvatska tvrtka specijalizirana za digitalnu transformaciju poslovanja, dobila je priznanje za uspješno rješavanje sigurnosnih incidenata – status Incident Response VMware Carbon Black partnera koji potvrđuje da je tvrtka spremna odgovoriti na najsloženije i najzahtjevnije kibernetičke napade.

Comping ima vlastiti, iskusan tim s opsežnom ekspertizom u području kibernetičke zaštite kao i krucijalno znanje odabira adekvatne tehnologije za svaki konkretni slučaj napada. Stjecanjem Incident Response partnerstva Comping je upisan na globalnu Incident Response listu čime otvara pristup višoj razini kibernetičke zaštite i svojim klijentima te osiguravajućim društvima kod kojih klijenti imaju Ransomware police osiguranja, navodi se u priopćenju zagrebačke IT tvrtke.

Odgovor na incident ili IR, strukturirani je pristup obrani od kibernetičkog napada. Skup je to jasnih pravila i procesa što se može i smije poduzeti u trenutku napada, na kojim mjestima se može djelovati, a sve u svrhu zaustavljanja napada. Riječ je nastojanju da se brzo identificira napad i način napada, minimiziraju njegovi učinci, obuzda šteta i otkloni uzrok kako bi se smanjio rizik od budućih incidenata.

Komunikacija je strukturirana i odvija se trenutno (u stvarnom vremenu) u skladu s pravilima i akcijskim planovima, počevši od detalja što se radi na određenom dijelu napadnute infrastrukture do kontakta s napadačem. Paralelno s rješavanjem napada korisnika se koordinirano vodi kroz nastalu situaciju, radi se i procjena situacije i obavlja se komuCompingnikacija prema policiji i nadležnim ustanovama.

Članovi Compingova Incident Response tima poznavatelji su sigurnosnih rješenja i najboljih praksi te eksperti u svojim domenama (mreže, serveri, sigurnosno kopiranje podataka, upravljanje perifernim uređajima, itd.) ali i ljudi koji imaju cjelovit uvid u infrastrukturu i znaju gdje mogu zaustaviti napad. Compingov IR tim sastoji se od velikog broja stručnjaka, što je dodatno jamstvo uspješnosti u rješavanju incidenata.

“Preventiva je presudna u postizanju maksimalne razine sigurnosti, a dio preventive je izrada koncepta kibernetičke zaštite i uspostava jasnih pravila ponašanja i tehnoloških obrambenih mehanizama. Ne postoji apsolutna zaštita, apsolutno sigurno rješenje ili apsolutno zaštićena okolina. Tvrtka mora postići stanje “dovoljne sigurnosti” i uspostaviti procedure koje će primjenjivati u slučaju napada. Postoje jasne upute i precizni koraci koji se moraju poduzeti kako bi se izbjegle veće štete i dodatni problemi. Compingov tim upravlja incidentom usko surađujući s korisnikom – utvrđujemo raspored aktivnosti, postavljamo prioritete, definiramo uloge i zaduženja te tako poboljšavamo kibernetičku zaštitu naših klijenata”, zaključio je Nedeljko Matejak, Compingov direktor Sektora za tehnološka rješenja.

Compingov portfelj usluga obuhvaća širok spektar usluga, od pozadinskih integracijskih rješenja do inovativnih poslovnih modela baziranih na procesima obrade podataka.