Digitalni asistent Andrija kreće u borbu protiv koronavirusa

Digitalni asistent Andrija pomaže da pravovremenim djelovanjem zaštitite sebe i svoju obitelj od zaraze, brže pronađete najnovije informacije o koronavirusu i da se na jednostavan način uključite u zajedničku borbu protiv pandemije

97
digitalni asistent Andrija
Digitalni asistent nazvan je poutemeljitelju javnog zdravstva Andriji Štamparu

U Vladi je u utorak predstavljan digitalni asistent Andrija, jednostavan i brz alat koji će pomoći građanima da se informiraju o COVIDu-19.

“U Vladi smo svjesni da je društvena svijest jedan od presudnih faktora u borbi protiv ove epidemije. Tražili smo način kako pospješiti tu društvenu svijest, kako doći do građana, pogotovo u ovim modernim vremenima kada mnogi koriste mobilne mreže i društvene platforme. Tako se rodila ideja, utemeljena na određenim razmišljanjima tvrtke Infobip, da uspostavimo neposrednu komunikaciju između građana i Ministarstva zdravstva putem Whatsup platforme”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”.

“Ideja je evaluirana u Vladi. Shvatili smo da bi to mogao biti dobar dodatni komunikacijski kanal prema građanima, a nazvali smo ga po Andriji Štamparu koji je utemeljio preventivnu medicinu i sustav javnog zdravstva koji nam je jako puno pomogao u odgovoru na globalnu pandemiju. Mislim da upravo našem jakom sustavu javnog zdravstva i epidemiološkoj službi možemo zahvaliti što je naš odgovor bio promišljen”, dodao je ministar Beroš.

Aplikacija Andrija bit će dostupna putem poveznice na internetskim stranicama Vlade odnosno Ministarstva zdravstva, te slanjem određene poruke na broj telefona. Korisnik će se ulogirati i vrlo brzo moći postavljati pitanja, ukratko je objasnio Beroš.

Drugo, digitalni asistent Andrija omogućuje brzu i promptnu komunikaciju prema institucijama koje su zadužene za određena pitanja, što znači da skraćuje vrijeme traženja broja telefona ili drugih kontakata.

Treći segment je da će aplikacija omogućiti građanima slanje informacija o stanju u njihovim obiteljima i naseljima prema epidemiološkoj službi kako bi pomogli u borbi protiv pandemije.

U razvoju aplikacije sudjelovao je niz hrvatskih informatičkih tvrtki.